S Clearview zasebnost ljudi prehaja v last korporacij

Hoan Ton-That je resnični Harold Finch. Z Richardom Schwartzem sta si s pomočjo Clearview AI vzela licenco za ubijanje zasebnosti. Filmska različica Person of Interest se od realne verzije razlikuje le v tem, da smo osumljenci vsi razen tistih, ki to zares so.

Clearview AI je programska oprema, ki temelji na sistemu prepoznavanja obraza. Je tehnološko izpopolnjen facial recognition app v katero enostavno vnesete fotografijo obraza in jo ta potom baze podatkov primerja z milijardo drugimi slikami in poišče vse ujemajoče se zadetke. Namen Clearview AI je pomoč pri pregonu kriminala in kriminalcev. Uporabljali naj bi jo zgolj pooblaščeni in pristojni organi.

Naj se zalezovanje začne, Zdaj!

Newyorška policija (NYPD) je začela preskušati program podjetja Clearview AI s katerim lahko na podlagi ene fotografije o vas izve več, kot pa ve vaša žena ali celo veste o sebi sami. S pomočjo Clearview AI so policisti v manj kot minuti reši že več let stare nerešene primere.

Še pomnite priljubljene nanizanke Person of Interest (Lov na osumljenca), ki se je na malih ekranih predvajala med leti 2011 in 2016, kjer glavni vlogi igrata John Reese in Harold Finch. Prvi, igral ga je Jim Caviez, je bil odpadniški tajni agent. Drugega, njegovega delodajalca in programskega genija, je uprizarjal igralec Michael Emerson. V tandemu, s pomočjo tajne umetne inteligence narejene na osnovi programske opreme za prepoznavanje obraza povezane z vsemi kamerami v naravi in hibridnimi sistemi, sta preprečevala zločine in reševala morebitne žrtve. The Two Man Team.
No, to.

Film je bil očitno inspirativno posnet po resničnem ustvarjanu zlonamerne programske opreme, ki že obstaja in se z njo okoriščajo tajne službe, varuhi reda in vplivneži. Po informacijah, ki so pricurljale naj bi ta oprema bila v rabi šele dobri zadnji dve leti, a po mnenju teoretikov zarot, ta obstaja že vsaj deset let.

Predlani je newyorška policija začela preskušati program, s katerim lahko na podlagi ene fotografije izve domala vse o posamezniku, če se je ta kdaj kje nastavil kameri ali objavil kaj na spletu. Program deluje preprosto. Policisti sliko vnesejo v program, ta pa jim ponudi vse kar je možno najti preko spletnih kamer ali je kadarkoli bilo objavljeno na spletu. Program ponudi informacije tudi o viru, lokaciji, IP naslove, kdaj ste kaj šerali ali kje uplodali oziroma kakrkoli dodali kjerkoli na splet. S Clearview apps naj bi ameriški policisti v manj, kot minuti rešili marsikatere že več let stare nerešene primere.

Kaj je Clearview AI, kako deluje in zakaj se uporablja aplikacija?

Sedaj veste.

Socialna družabna omrežja so bila ustvarjena z namenom.

Kdo so NO.1 sovražniki zasebnosti in kršenja človekovih pravic?

Hoan Ton-That – levo in Richard Schwartz desno

Hoan Ton-That (31), programer, samouk, heker, avstralsko-vietnamskega porekla, rojen leta 1988, ki je že kot študent bil najboljši na avstralski olimpijadi iz informatike. That je pritegnil največ pozornosti z aplikacijo Trumpove pričeske. Razvil je tudi novo generacijo tehnološko napredne programske opreme za iskanje slik, s čimer je premaknil zgodovinski mejnik zasebnosti.

Richard Schwartz (61) rojen leta 1959 je ameriški maček, nekakšnega pritrkovalec iz ozadja. Tako se je namreč samooklical v intervjuju za City Talk. Skrivač Schwartz se pojavlja na številnih vplivnih pozicija in koordinacijskih mesti, a nikoli se zares ne izpostavi. Med drugimi je bil svetovalec v kampanji Rudyja Giulijanija (City New York) na newyorških županskih volitvah, pa pomočnik pri razvoju umetne inteligence, kolumnist pri New York Daily News…

Hoan in Schwartz sta spoznala leta 2016 na knjižnem sejmu na Manhatnu (how cute) leta 2017 pa sta že ustanovila start up podjetje Clearview Al. Danes odpirata verigo poslovalnic (baz) po Ameriki in z glavnim sedežem v New Yorku. Projekt financirajo fanatiki in vladne službe za katere ne ve niti predsednik Donald Trump.

Skrivnostno orožje prihodnosti je že pod jurisdikcijo tajnih agencij. Orodje ali orožje moderne dobe lahko na podlagi navadne, tudi nejasne fotografije, razbere skoraj vse o vašem delu in življenju. Program 24 ur na dan rudari za osebnimi podatki in jih shranjuje.

O podjetju Clearview AI:

Bo ogrožena zasebnost vseh? Bodo kršene človekove pravice in zasebnost tudi tistim, ki niso bili nikoli na spletu ali kaj objavili?
Itak! Lahko te posname kamera na občini ali ena od milijontih nadzornih kamer v naravi in postaneš člen virtulnega tokokroga. Ali greš po ulici, si na javni prireditvi, v šoli, protestih, greš po otroka v vrtec pa te posname neznanec s telefonom, da v aplikacijo in viola. Vse ve o tebi, ve kje živiš, kakšen je tvoj otrok, kje ga pazijo, kakšen avto voziš, s katero ljubico si chatal… Prihaja čas, ko bo šlo anonimno sledenj na twitterju v pozabo, brskanja po Facebook profilu prijateljev, ki objavljajo na spletu bodo postala irelevantna, ker…

Je Tehnologija na osnovi clearwiev napredna in učinkovita?

Zelo. Clearwiev je, kot coronavirus. Komaj je nastal že je ušel izpod nadzora in se zažira v vsako poro človeštva, saj so aplikacijo pred policijo že uporablje številne ameriške agencije, službe in menda, groza, celo socialni uradi.

Res prihaja doba, ko bomo vsi vedel vse o vseh ali bodo informacije le orodje za trgovanje, izsiljevanje, ustrahovanje in vojskovanje?