Kam vlagati denar kako dobro zaslužiti – Skladi, delnice, zlato, obveznice, obresti

Kam se splača vlagati denar, kam financirati? Kako pametno vložiti in naložiti denar, pa še kaj zaslužiti? Kaj je leta 2020 najbolj donosno in varno? Kakšna naložba, katera investicija… v naložbeno zlato, upravljavski sklad, delnice, obveznice, pokojninsko varčevanje…?

Gospodarstvo je nekakšna sinusna krivulja. Ko bruto domači proizvod in trgovina cvetita pomeni, da gospodarstvo raste. Ko sinegrija potrošništva in proizvodnje začne razpadati, se trg ohlaja in gospodarska rast stagnira ali pada. Zaradi inflacije sinusno valovanje gospodarstva teče po klančku navgor, saj…

Mini morris je leta 1959 stal 497 funtov (590 evrov), danes pa osnovni tri vratni Mini stane nekje 18.400 evrov.

To je ta ekstra krivilja, za telebane in svarilo za naivne.

Mali vlagatelji in delničarji imajo s špekulacijami in vlaganji tudi v Sloveniji že burno zgodovino. Kriminalne razlastitve v našem sistemu niso nič novega. Propadi podjetij, ko vloženo izgubiš tudi ne manjka. Spomnimo se Triglava, Nove Ljubljanske Banke, Interevrope. Vsakič, ko so mali vlagatelji oropani je nato skladom, bankam težje pridobiti nove vlagatelje, težje jih je prepričati. V slovenske banke že dolgo ne zaupamo. Upravičeno. Obrestna mera je nična. Za to je zaslužna najbolj ECB (European Central Bank), ki evra ne ceni. S to svojo malomarnostjo je v zadnjem desetletju povzročila evru enormno škodo, saj se je stabilna rast evra napram dolarju povsem ustavila ali celo nazadovala. Evro se ne krepi več, kot nekoč. Ker varčevalnih shem na bankah ni ali pa so tako absurdno nizke, da je bolj denar zapraviti, kot varčevati. Kam torej sploh naložiti svoje prihranke, da ti ne bodo izgubljali svoje vrednosti, kam naj dam, da nam bo naložba prinesla vsaj še nekaj bonusa in ne samo vzdrževala kapital?

Razpršene naložbe so najbolj varna naložba. Te uvpravljalci skladov najraje ponujajo. A od varnih naložb tudi velikih obrestni in prihodkov ni. Tako ne za upravljavce, kot ne za naložbenike, naročnike (komitente). Vlaganja v rizične sklade je donosno, a le nekaj časa, saj je iz zgodovine znano, da je to ena od naložbenih vej, ko gre za hibridni kapital ali za vlaganja v nestanovitna območja z nestabilnim gospodarstvom. Po domače, gre za piramidno shemo vlaganja, kjer nekdo vrhunsko zasluži, drugi epsko izgubi.

Kam naj denar vloži Slovenec?

  • delnice
  • vzajemni skladi
  • državne obveznice in menice
  • plemenite kovine (zlato, srebro, platina…)
  • forex trgovanje
  • prostovoljno pokojninsko zavarovanje
  • zanimivo start up podjetje (#startup)
  • začnite svojo dejavnost

Pred vstopom v trgovanje ali dolgoročne naložbe preko skrbništev morate vedeti nekaj osnovnih podatko. Vsi produkti (če tako imenujemo, delnice, zlate palice…) ali finančne naložbe imajo vstopne stroške, ki jih ne bi plačali, če bi jih naročali ali kupovali sami pri borznoposredniški hiši direktno. Kakopak, nasveti in kalkulacije niso zastonj. In ko se že sprijaznete z vstopnimi stroški se na te produkte potem obračunava tudi, večkrat kar visoka, mesečna in letna provizija za upravljanje. Na dolgi rok zna biti ta znesek zelo velik napram donosu, ki so ga produkti prinesli.

Trenutno najbolj zanesljivi in varni upravljavski naložbeni skladi z zanimivim portfelji s različnimi in solidnimi donosi:

Kupiti naložbeno zlato ali plemenite kovine pri preverjenih trgovalcih:

Še kakšne druge naložbe:

Adrenalinske spletne naložbe (ne priporočam):

Ne dobro, ampak odlično je, če denar vložite tja oziroma v tisto, kar popolnoma razumete kaj se dogaja z vašim denarjem. Velja za vse tiste, ki imajo voljo to razumeti in spremljati. Če te volje nimate boste pač morali zaupati ljudem s področja raziskovanja in upravljanja z naložbami.