konfliktne reči Slovenija sumljivo brez porekla 

Kaj je sovražni govor

Pa kaj so tisočletja evolucije za eno ali dve ‘pametni’ generaciji slovenskih intelektualcev in potomcev odličnosti? S paradigmo na medijskem žuru in v družbi pobebavljenih funkcionarjev pri nas evolucija postaneš sam. 

In nastal je sovražni govor. 

V #SSKJ je beseda #sovražnost dolga kača na papirju

sovrážnost  -i ž (ā) 1.sovražen odnos, sovražno čustvo: kazati sovražnost v besedah in dejanjih; sovražnost do tujca / nenavadna sovražnost do življenja 2.mn., publ.vojaške operacije, oboroženi spopadi: ustaviti, začeti sovražnosti; sporazum o prekinitvi sovražnosti med državama / izbruh sovražnosti nenadna sprememba prikritega nasprotovanja v odkrit spopad (več o sovražnosti).

Sovražni govor pa je neznanka, če sploh obstaja?

To je novoizumljenka, ki je slovar slovenskega knjižnega jezika ( #SSKJ) ne pozna. Tako nova je, da jo iščemo v slovarju novejšega besedja slovenskega jezika. Rezultat enak prejšnjemu: “Zadetkov za sovražni govor ni”. Sovražnega govora ne omenja niti Ustava RS in ga dobesedno ni navedenega niti v Kazenskem zakoniku RS (KZ-1-NPB4).

Sovražni govor je okrogel, znotraj pa ga nič ni.

Je pa sovražni govor omenjen in površno razčlenjen le na spletni strani Spletno oko (SO). Ta spletni organizem je v meni zasadil sad dvoma. So redki, ki jim je na spletu uspelo dokaziti, da je zbiranje podatkov smiselno le, če se reševanja problemov prizadetih potem lotevaš s prakso od vrat do vrat, zbrane donacije pa porabiš za nadaljni razvoj sovražne evolucije in okrogle mize, kjer donatorje prepričuješ, da si ti eden in edini borec.

In kdo se loteva pravih retoričnih zločinov, kdo podaja ovadbe in kazenske pregone zoper ljudomrzneže?

Po defoltu so člani, zastopniki in varuhi česarkoli izvzeti iz pojma sovražnosti. Njihovo pojmovanje, četudi te nazovejo s fašistom, so zdravilnega pomena. So Alfa in Omega v presoji, njihova tolmačenja so bibličnih razsežnosti, so nedotakljivi in imuni na še tako smrtonosne nacionalistično-rasistične viruse. Nobena njihova izjava, naj si bo še tako krivična, žaljiva, ne more biti opredeljena, kot taka. Vsak  član uživa polno imuniteto in še več.

Največja arhivirana deponija retoričnega svinjaka pa gnije, smrdi in nihče se ji približati ne želi.

Kaj pa če ali če je res

 1. sovražni govor Stanovnikovo jurišanje v Dražgošah,
 2. sovražni govor cinično-zaničevalna Turkova izjava, nekdanjega predsednika drugorazrednih,
 3. sovražni govor sodni poziv sodišča v katerem grozijo s prisilno privedbo,
 4. sovražni govor tvitanje programskega svetnika #RTV Slovenije (bonus verbalnega nasilja),
 5. sovražni govor manipulativno-zavajujoče fake novičarstvo dnevnoinformativnih oddaj dominantnih medijev,
 6. težnja socialističnega zagovarjanja lastnih privilegijev,
 7. sovražni govor Jelinčičev puškomitraljez ????

Desettisoči smo priča, da folk redno opozarja na širjenje mržnje. Pri najbolj brutalnih primeri se seveda nekaj premakne. Najbolj gnusne kršilce nagradijo s funkcijo na kateri lahko svoje izrojenosti še bolj širijo, nekatere bogateje subvencionirajo.

Po definiciji Spletnega Očesa je sovražni govor izražanje mnenj in idej, ki so po svoji naravi diskriminatorne (ksenofobične, rasistične, homofobične in podobno) in uperjene proti različnim manjšinam (etničnim, narodnim, verskim, kulturnim, spolnim in podobno). Sovražni govor torej temelji na prepričanju, da so nekateri ljudje manjvredni, ker zaradi posamezne osebne okoliščine pripadajo določeni skupini.

Te osebne okoliščine so lahko:

 • narodnost,
 • rasa ali etnično poreklo,
 • versko ali drugo prepričanje,
 • spol,
 • zdravstveno stanje,
 • jezik,
 • spolna usmerjenost,
 • invalidnost,
 • starost,
 • gmotno stanje,
 • izobrazba,
 • družbeni položaj in druge

Kar večina vidi v zgoraj omenjenih primeri.

Zgoraj citirana definicija sovražnega govora je seveda omejena, prilagojena, partikulirana. Ljudski analizator trdi obratno, da je definicija sovražnega govora Spletnega Očesa čisti sovražni govor zoper večinsko populacijo. In kot pravi kolega Zirosi, “večina teh, ki o njem najbolj govorijo, živi z glavami globoko v lastni riti.”

Evo, dokaz, da je sarkazem najboljša definicija sovražnega govora.

Kaj pa Slovenci iz vseh vetrov pravijo o sovražnem govoru?

Andreja: “Sovražni govor je vse, kar sliši levičar, ko govori desničar.”

Matija Jeglič‏: “Vsako nasprotovanje in kritika laži, neodgovornega, škodljivega ravnanja je dandanes spoznano za “sovražni govor.”

Refleks: “Prebrisani Slovenci so izumili sovražni govor, da se z njim lahko branijo pred poštenimi napadalci?”

Martin Valič: “Sovražni govor je tisti, ki odvzema pravico drugemu, da izrazi svoje mnenje, četudi je butasto, usrano ali defektno.”

Winston‏: “Sovražni govor je zagovarjanje narodnega in rasnega interesa ter navajanje dejstev.”

Vsak dan bolj, pa z vsako zagato več, se zdi, da sovražni govor sploh ne obstaja. Je le hujskanje, žaljenje, sovražnost, zaničevanje … Sovražni govor ostaja prispodoba in izgovor nemoči, retorične invalidnosti, manjka inteligence in je nedoraslost varuhov. Nekdo pač srčno prezira fantastičine specifične tradicionalne pojme, da bi v s famozno frazo prikrival lastno nestrpnost, svobodno širil lastno sovražno retoriko in zaničevanje. Kreten je še vedno kreten, peder je še vedno peder in osel je še vedno osel. Sovražijo in ljubijo prav tako danes, kot so ljubili in sovražili pred stoletji. Tem dejstvom in resnici se  pač ne da izogniti z nobeno umetno frazo, z nobeno inštitucijo. Pravzaprav je nehumano, da si družba, ki slabo vzgaja, izmišlja ščite, ki bi prikrila realnost in nenazadnje na račun neresnic mastno služila.

In če sovražni govor bi res bil kredibilen pojem, bi v varuhom prijazni veseloigri njegovo premierno vlogo vrhunsko uprizorili prav izbrani igralci.

p.s.
Vsakršna podobnost omenjenih je zgolj naključna z dokazi.

Sorodne objave

26 Thoughts to “Kaj je sovražni govor”

 1. Odlično prikazano in razčlenjeno!

 2. Leon

  Kar je res je res!

 3. Tega dejstva se varuh človekovih pravic boji, kot hudič križa. Predvidevam, da sedaj nestrpno čakajo, da gre ta zapis v pozabo. Mimogrede, cool članek.

 4. Levičarji postajajo vse bolj nasilni in žaljivi, ker si to pravico jemljejo še iz časov komunizma, ko so vsi nerdeči morali molčati. Danes imajo še razlog več, ker jim je težje vzeti neopazno milijone iz proračuna, kot kdajkoli prej. Ne bo dolgo, ko bodo besedno nasilje zamenjali za fizično. Zapomnite si to!

 5. I do enjoy the way you have presented this specific issue plus it really does provide me personally some fodder for consideration. On the other hand, through what precisely I have experienced, I just simply wish as the opinions pack on that individuals remain on point and not get started on a soap box of some other news of the day. Yet, thank you for this superb point and though I can not necessarily agree with it in totality, I value the viewpoint.

 6. Zlatibor

  So malo popili in
  se malo umirili,
  ko napoj popusti,
  najuriš se jim nov pripeti.

 7. Zločinska sprega si je vedno jemala allinclusive, vključno z licenco za ubijanje. Njihovi mladi vajenci pa to priučijo in se za zacetek samo verbalno izživljajo nad sodržavljani.
  Ena vlada bo morala naredit na tem področju red. Domen Savić si je prislužil že najmanj 5 let prisilnega dela na Golem otoku.

 8. Odlično spisano, vrhunska analiza in epski primeri. Go on!

 9. To je en najbolj korektnih novinarskih člankov. Svaka čast. Res!!!

 10. Konkretni primeri sovražnega govora zmagajo. Všeč mi je seciranje, dobra analiza, primerjave in res top, da je postreženo z dokazi, kot so ti konkretni primeri sovražnega govora. Lahko bi ji še dodal. Violeta Tomič, Svetlana Makarovič, Tit turnšek, Jernej Štromajer, Ivo Godnič in še mnogo znanih javnih oseb.
  Evo, material za nadaljevanje, za drugi del sovražnega govora v Sloveniji.

 11. GORDANA

  Se je novih primerov nabralo za celo biblijo. Nestrpnost je bolezen.

  1. Majda

   Sovražni govor je prioriteta rdečih talibanov. Ti so ga vzeli za svojega. Vsakršna strpnost in toleranca do zločinov in komunističnih zločincev je za njih nestrpnost.

 12. […] definicija sovražnega govora, kaj je sovražni govor […]

 13. […] SMC vlada Mira Cerarja, ki ne vlada, ampak zgolj neškodljivo kadruje ali pa zanjo več-manj tekoča nakazila opravljajo socialni demokrati je zvestobo znova dobro nagradila. Ker drži slovenski pregovor, da si lačn lahko ful nestrpen, bo stanovnikovo-turnškova organizacija v tem letu prejela skoraja 533 tisoč evrov sredstev za raznorazna srečanja, kjer poleg oživljanja enobarvnega kulta resnice iz 2. svetovne vojne tudi tradicionalno prisega na bolj zabavne točke. […]

 14. […] definicija sovražnega govora, kaj je sovražni govor […]

 15. […] SMC vlada Mira Cerarja, ki ne vlada, ampak zgolj neškodljivo kadruje ali pa zanjo več-manj tekoča nakazila opravljajo socialni demokrati je zvestobo znova dobro nagradila. Stanovnikovo-turnškova organizacija bo v tem letu prejela skoraja 533 tisoč evrov sredstev za raznorazna srečanja, kjer poleg oživljanja enobarvnega kulta resnice iz 2. svetovne vojne tudi tradicionalno prisega na bolj zabavne točke. […]

 16. […] predalčkanja, žaljenja, zaničevanja, deskreditacije, širjenje sovraštva in nestrpnosti – Kaj je sovražni govor – so del njihove obuke. Ta njihova visoko etična načela so trdo vpeta v evolucijo rdeče […]

 17. Kje pa se sedaj skriva Janez Stanovnik? Njegovo sovraštvo potenčno širi Tit Turnšek & lakaji.
  Domen Savič pa je naredil medijski samomor. Tipično za nekoga, ki je tako močno okužen s sovraštvom, nestrpnostjo.
  Prihaja nov val Dejan Židan, Tanja Fajon in ostala klapa
  lp

Leave a Comment

Nekatere stvari so pač večje od reklam!

veš tisto, ko ti polimajo, kar cel avto v #Durex reklamo

Avto v reklamno folijo?