Zakaj je popis prebivalstva nevaren

Nacionalni popis prebivalstva in štetje ljudi ni več, kar je bilo. Popis 2023 je le še robotizirana aplikacija iz naslonjača, medtem pa število romov na terenu strmo narašča in jih je že precej več, kot nekoč ciganov.

Število prebivalcev v Sloveniji oktobra 2022 (na STAT marca 2023 še isto) je 2.110.547. Povprečna starost Slovenca je 43,9 leta. Med prebivalci pa je 8,6 % tujih državljanov.

 

Že leta Slovenija neresno jemlje popis prebivalstva. Število prebivalcev je zanjo zgolj formalnot. Predlani, 2021, je na tak birokratski način Statistični urad RS izvedel 19. popis prebivalstva na Slovenskem in 4., ki bo izpeljan registrsko. Klasičnih popisov prebivalstva z anketarji na terenu, ki popisujejo nacionalno in etnično pripadnost, veroizpoved… namreč Slovenija ne izvaja več že 12 let, od leta 2011.

Zakaj se ne izvajajo več popisi z anketarji na terenu?

Ker je to za državo strošek. Surs je izjavil, da bi za tak klasičen popis 2021 na terenu potrebovali okoli 20 milijonov evrov, če bi popis potekal od vrat do vrat. Drug problem je vpliv lobijev in politike, ki dejanskega stanja v regiji ne želijo prikazati, zaradi takšnih ali drugačnih interesov. Vsakdo je z  leti že opazili, da se v kroniki ne sme več izpostavljati etnične pripadnosti itn Tudi podatkov o veroizpovedi niso več na voljo od leta 2002. Pred tem, v časih komunizma se je ta nazadnje opravil leta 1953.

Brutal fact!

Primer popisa iz leta 2002 lepo ponazarja zakaj je danes popis prebivalstva lahko nevaren. Recimo, kot je leta 1961 bilo v popisu registra ciganov v celi državi, je danes romov skoraj na enem hišnem naslovu. #brutalfacts

Dejstvo je, da je za državo bolj zanimivo premoženje državljanov in njihovi prihranki. Od tega kje, kdo in sploh kako ta živi v Sloveniji sistemu ne prinaša materialne koristi. 
Čudi me, da ker skupnost, tako regionalna, kot nacionalna kulturno in socialno hibernira ali celo stagnira, ni popis prebivalstva njen regionalni ali vsaj prioriteta mestnih občin. Lepo je vedeti, kdo je tvoj sosed.