Preberite tri nasvete kako izbrati električni skiro

Trije nasveti kako izbrati primeren, ugoden ali poceni električni skiro.

Vpliv človeka na okolje je čedalje bolj očiten, negativne posledice prekomernega izpusta toplogrednih plinov, se kažejo v daljših in bolj intenzivnih vročinskih valovih, v obilnejših padavinah ter posledično poplavah, ali pa v obsežnih požarih v naravnem okolju. Naravne nesreče so vedno hujše, zato je nujno premisliti o zmanjšanju našega ogljičnega odtisa. Zelene zaveze politikov so dober začetek, a veliko lahko za okolje storimo tudi sami. Če je recikliranje odpadkov prvi korak, je definitivno drugi korak sprememba naših navad pri vsakodnevni mobilnosti. Še vedno se namreč prepogosto zanašamo na avtomobile.

V Sloveniji namreč štirideset odstotkov vseh emisij predstavlja promet. Tu seveda vštevamo tovorni, avtobusni in osebni promet. Prav slednji pa je tisti, ki predstavlja levji delež s 63,2 % emisij na področju prometa. Če to prevedemo v absolutne številke to pomeni, da je cestni promet odgovoren za četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov v Sloveniji. Tudi zato je naša dolžnost, da poskrbimo za znižanje izpusta emisij. Danes se z avtomobilom odpravimo dobesedno povsod. Od nakupov v trgovskih centrih do športnih dvoran, kjer se ukvarjamo s športom. Od vožnje v službo do vožnje po popoldanskih prostočasnih aktivnostih.

V mestu bi se lahko večini poti izognili, saj imamo skoraj vse na dosegu roke, od trgovin do pošte in drugih storitvenih dejavnosti. Zato lahko še kako primerno rešitev za premagovanje metrov in kilometrov predstavlja električni skiro. Električni skiro namreč uporabniku nudi lagodnost, da s pomočjo električne energije poskrbi za transport osebe brez pretiranega naprezanja, ki bi morda bilo potrebno, če bi uporabljali klasični skiro. Električni skiro tudi ponuja idealno rešitev, da se uporabniki izognemo pretirani gneči v kupu pločevine, ki nastane v večjih mestih ob prometnih konicah. Električni skiro je tudi zložljiv in zato se ga lahko brez večjega naprezanja premika od doma do delovnega mesta ali drugega opravka. Za vas smo pripravili tri uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali pri izbiri novega električnega skiroja.

Sami najbolje veste kako pogosto nameravate uporabljati električni skiro. Ta je namreč primeren za krajše razdalje in za vsakodnevne aktivnosti. Zagotovo električni skiro ni rešitev za vas, če živite od najbližje trgovine več deset kilometrov stran ali pa, če hodite v službo ali šolo v več deset kilometrov oddaljen kraj. Pri izbiri električnega skiroja je eden pomembnejših dejavnikov zagotovo njegov doseg. Ta se med posameznimi modeli razlikuje od nekaj deset do več kot 200 kilometrov. Doseg je namreč odvisen od  moči električnega motorja, ki poganja skiro. Načeloma velja, da se cena premosorazmerno dviga z dosegom, zato premislite o vaših navadah in potrebah. Za večino uporabnikov pa povsem zadostuje skiro z nekaj več kot sto kilometri dosega. Tako se boste izognili vsakodnevnemu polnjenju in vaša uporabniška izkušnja bo bolj prijetna zaradi tega.

Drugi pomemben dejavnik je nosilnost. Pri tem morate upoštevati tudi morebitno dodatno težo, ki jo lahko predstavlja nahrbtnik z računalnikom ali pa nakupovalne vrečke z živili. Vsekakor je bolje, da imate nekaj kilogramov rezerve pri nosilnosti, da vas električni skiro slučajno ne bo pustil na cedilu. Baterija se lahko namreč hitro sprazni, če ne gre za raven teren. Razpon nosilnosti se giblje tudi do 200 kilogramov, zato bo lahko vsakdo našel električni skiro za svoje kilograme.

Električni skiroji se razlikujejo glede na velikost in moč motorja, posledično pa tudi glede na težo. Kot smo že rekli, so električni skiroji zložljivi, zato jih lahko, vsaj v teoriji, venomer prenašate s seboj. Vendar pozor, nekateri skiroji so zaradi težke baterije in ogrodja težki do skoraj 50 kilogramov. To pa je definitivno teža, ki si je ne želite prenašati naokoli, vsaj ne brez dvigala. Zato je naš zadnji nasvet ta, da pred nakupom prreverite težo električnega skiroja, da se boste izognili pretežkim primerkom.