Otročje premikanje ure je odvisno od resne politike

V noči na oktobrsko nedeljo smo kazalce ure prestavili zadnjič, a ostaje le eno vprašanje, katerega leta bomo uro zares premaknili zadnjič?

Ko smo v noči iz sobote, 30. oktobra, na nedeljo, 31. oktobra, čas premaknili za eno uro nazaj, sem upal, da je to zadnjič. Ti plehki upi se mi niso porodili prvič in izkazalo se je, da ti niso niti zadnji. Uro smo premaknili ob 3:00 in tako naj bi bila potem, ko smo urine kazalce fizično premaknili nazaj, znova ta bila 2:00. Mi neumni vemo, da realen čas ostane enak. Za pametne in resne politike pa je to kvantna astronomija o kateri bo treba pokuriti še in še dnevnic. Ko premikamo ure naprej ali nazaj ne prestopimo v drugo dimenzijo. Zgolj za odstotek ali dva nekomu nabildamo človeški ego. Češ, gospodarji časa. Ha ha ha…

V realnosti pa je tako. Znervirani od vseh podjebavanj in pandemij smo po tem pripetljaju še bolj zmedeni, še bolj znrevirani, utrujeni, naveličani vsega. Otročje fočkanje na zimski (naravni) čas in letni čas so si želeli že v začetku 20 stoletja, a je ta pri nas v veljavi iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kdaj se je dejansko pri nas začelo premikanje ure, kako je prišlo do prestavljanja časa?
Premikanje ure v Sloveniji, na letni in zimski čas, se je začelo marca 1983, takrat še v Jugoslaviji. Glavni vzrok so bili prihranki energije v proizvodnji in gospodinjstvih. Tito in partija so v časih redukcije in par-nepar tvezili, da ogromno energije prihranimo v proizvodnji in nenazadnje v gospodinjstvih. Za tiste časa, ko je še kakšna tovarna stala ta misel niti ni bila tako iz trte izvita. Je pa bizarno, da navkljub brihtam se do danes še ni našel politik, ki bi namesto premikanja urinih kazalcev predlagal premikanje delovnega časa. Tovrstno premikanje sicer pozna le 70 držav, kar je precej manj, kot pol planeta, in še to pri premikanju nismo enotni. Sicer pa, a še kje kdo dela, razen od doma 🙂

Ko smo uro prvič premaknili na poletni čas smo se tudi Slovenci dotaknili sonca in ne le Lune, kot to zase trdijo Američani.

Se pa zadnja leta precej govori, da bi Evropska unija ukinila premikanje ure. Polemika teče od leta 2018, ko naj bi urine kazalce že tisto leto prestavili zadnjič. Ker se bliža leto 2022, je jasno da so to bili zgolj predvolilni triki in debata mutastega s slepim. Ko otroško igro premikanja časa primerjaš z biološko vojno covid19 ti hitro postane vse jasno.

Kdaj bomo prenehali premikati urne kazalce niti Bog ne ve. Ko pa se bo to zgodilo, se bo odprla nova večletna fronta članic Unije: “kateri čas bomo obdržali, zimski ali poletni”?