Najboljše pohodniške pešpoti

Pohodništvo za telebane ali najboljše pohodniške pešpoti. Pohodništvo ni trimčkanje ali rekreacijski tek. To je čisto pravo doživetje. Najboljše zu fuß pohodniške poti ali pešpoti skozi oči novopečenega pohodnika!

Slovenija je lepa! Resnica, ki pa se udejani šele, ko stopiš v naravo, ko jo občutiš na lastni koži. Lepote s slike oživijo, ko med vzpenjanjem na Trdinov vrh zadihate gorjanski zrak s polnimi pljuči ali ko zadihani in prešvicani s široko odprtimi očmi ogledate panoramo z razglednega stolpa na Mirni Gori.

sdr

Poleg svetovno znanih destinacij Bled, Triglav, Soča, Velika Planina, so tu še, kot kapljic morju jih je, izjemno lepe in čez drn, strn in gozd speljane pohodniške poti. Slovenija je dobesedno prepredena s pohodniškimi trasami. Veliko je markiranih poti, druge pešpoti si utrete sami. Med tematsko bolj ali manj zanimivih in raznovrstnimi potmi se letos namenil odločati tudi sam. Nekaj pešpoti sem že prehodil, nekaj najlepši trenutkov v naravi pri vzponih sem že doživel. Z vsako prehojeno pohodniško pešpotjo sem bolj lačen nove. Kot malo dete z navdušenjem snujem nov podvig.

Kaj je tisto, kar me pri pohodniški poti očara, kar me vleče, je drugačno od trimčkanja ali rekreacijskega teka?

Mir, tišina, narava, barve, razgiban teren, idiličnost, misterioznost… Pri pohodništvu improviziram, skrenem z markirane poti, se polastim kakšne bližnjice, počijem, ko sem upehan se razgledujem, ko se mi zahoče zabušavam. Seveda nekatere pešpoti še posebej navdušujejo, druge malo manj. Toliko jih je, da si ne morem privoščiti dvakrat iti po isti. Na pohodništvo me vleče le misel, da na vsako pot zakorakam prvič. Naj si bo še tako lepa po vsej verjetnosti reprize ne bom delal.

Gospodična na Grojancih je bila prva trasa, ki sem jo zakoličil v sklopu pohodništvo. Kratka, tričetrt ure dolga markirana pohodniška pot z vzponom in koncem na terasi gostišča Dom pri Gospodični. Avto parkiraš na koncu Gaberja in iz asfalta šmrcneš v prelesten Trdinov gozd. Na vrhu spiješ pivo ali pa le vodo iz vrelca mladosti. V dolino gre itak lažje. In takega rituala sem lačen tedensko. Pa previdno pri spustu. Ta na razmočenih gozdnih potek ni nikoli odveč.

Če smo se na kateri turi srečali pa se pofočkajte tukaj.

Z malo volje, časa in sreče, bo dolg seznam pohodniških poti ter pešpoti vsak teden še daljši.

Baza 20, Bolnica Franja, Dom na Uršlji gori, Dražgoše,  Gospodična na Gorjancih, Grmada nad Krškim, Grmovškov dom Kope, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Klek, Koča pri Triglavskih jezerih, Lisca, Luknja, Mirna gora pri Semiču, Pirnatova koča na Javorniku, Poštarski dom na Vršiču, Podstenice pri Podturnu, Poštarski dom pod Plešivcem, Ribniški vrh, Robanov kot, Skuta, Šmarna gora, Tinjan, Trdinov vrh, Triglavski dom na Kredarici, Trška gora, Tolsti vrh, Vojkova koča na Nanosu, Vojsko, Vremščica.