Kako se znebiti kaparja

Rast limone je odvisna od okolja in gospodarja. Ker se na lepotice rado obešajo paraziti, se tudi limoni zgodi kapar. Zato je nujno, da vmes poseže domači vrtnar in se reši nadležnega kaparja za vsako ceno.

Kako sem se za vedno rešil kaparja na ekološki način!

Najprej zanimivost, ki ni povezana s kaparjem, ampak se jo vprašamo že kot otroci. Se da vzgojiti limono iz peške in kako?

Itak, da se da limono vzgojiti iz peškov. Včasih uspe, včasih ne. Najbolje je, če v lonček podaknete peške bio limon. Meni so pognale tri. Poganjki so divjaki, ki jih bo nekoč potrebno cepiti. Ena limonca se je kmalu posušila, drugo je napadel kapar, tretja pa zaenkrat lepo uspeva. Zdelo se mi je pametno, da vsako sadiko vzgajam na drugem koncu in na različnih legah. Limone so občutljive, mlade sadike pa še bolj. Na njihovo rast vpliva vse živo:

  • lege (ne preveč sončna in ne preveč temna)
  • temperatura,
  • vlaga,
  • način zalivanja,
  • zemlja…

Ko bodo stebla oziroma deblo in veje močnejše bo treba limono cepiti. Iz tega naslova sem predlani v Mercurju kupil že malce bolj odraslo sadiko limone. Iz nje bom dobil cepiče za moje dvijake.

A ne gre vse tako, kot si zamisliš. Kako se znebiti tega rjavega parazita z listov, kako kaparja odstraniti z vej in s stebla na limoni?

Cena limone v akciji je bila 18 evrov. Sicer so sadike precej dražje. Tam od 25 pa do 100 evrov se gibljejo cene limon. Sadika je imela že okoli 30 centimetrov in dva zelena majhna ploda. Od navdušenja sem prepozno opazil, da po prvih uspešnih poganjkih ne napreduje več, kot sprva. Plodova sta obstala in listi so postali mastni in nekako uveli. Limono sem čez zimo prestavil v hišo iz sončne lege in jo postavil v kot hodnika. Premalo svetlobe in zatohlost prostora sta ji povzročila šok in zaredil se je kapar. Namnožil se je tako močno, da je dobesedno prekril male vejice in celo deblo, po listih je bilo vse rjavo. Kaparja sem se moral pod nujno in za vsako ceno znebiti. Od pršenja tekočine iz prekuhanih paradižnikovih listov, do detergenta v mlačni vodi in fizičnega umivanja listov. Po dveh tednih sem obupal, ker je bolj, ko sem ga odstranjeval in celo trgal liste ali najbolj kritične vejice odrezal, je ta imela vse bolj kislo in deformirano podobo. Odločil sem za ceno limone kaparju narediti konec.

Kaj sem naredil, da sem se rešil kaparja, ko zoper nadlogo ni zalegel noben naravni pripravek?

Kdor ne reskira ne porofitira. Limono sem najprej prestavil na polsončno lego in na povsem drugo lokacijo. Drevesce sem obrezal do stebla. Jp, porezal sem totalno vse veje, da je ostalo le deblo v obliki rogovile. Odstranil sem približno 3 cm zemlje v loncu. Po loncu in okoli stebla sem razgrnil folijo in jo okoli stebla zalimal s trakom. Pripravil sem mešanico detergenta (cet) 1/4 ceta in mlačne vode 3/4. Deblo sem pošprical s pršilko. Tri dni po dvakrat na dan (zjutraj in zvečer). Limono je potrebno pod folijo zalivat, kot ponavadi. Večina kaparjev je odpadlo, tiste, ki so se še držali (bili so suhi) sem odstranil fizično. Tretji dan sem odstranil folijo, dodal pravo zemljo z vrta ter jo pomešal s humusom. Golega lomonovca sem pustil pod milim nebom. Dež mu je koristil, saj so se že čez 14 dni pojavili prvi poganjki. Danes, slabo leto dni po masarku, je limona košata, z drugo generacijo poganjkov, vsa v cvetju in čakam na prve plodove.