Roža v obliki srca Hoya Kerii aka valentinova roža za zaljubljence

Trajnica, sobna rastlina, lončnica, jaz ji pravim kar velentinova roža, s pravim imenom Hoya Kerri te očara z mesnatimi listi v obliki srca. Ker listi in cvet izražajo ljubezen, in tako rožico lahko kupite že za pet evrov, je najbolj priljubljena in zaželena rastlina med zaljubljenimi. 

Roža katere listi so v obliki popolnega srca izhaja z jugovzhodne Azije in spada v vrsto lončnic voščenk (Hoya). Ta ikona ljubezni in življenja se imenuje Hoya Kerii in je trajnica.

Kako lončnico gojiti, vzdrževati in srce reproducirati?

Najbolj bo uspevala na svetlem mestu in z ne povsem direktno svetlobo. S svojo obliko v simetrični podobi srčka izžareva ljubezen, življenje, zato je primerna za darilo med zaljubljenci. Prihajata valentinovo in dan žena (8. marec), tako da kar pohiteti. Roža ni zahtevna za vzdrževanje, saj potrebujem relativno malo vode. Pri meni je našla idealno mesto ob velikem oknu na okenski polici.

Razmnoževanje oz. reproduciranje poteka s podtikanjem. Enostavno odlomimo list odrasle rastline in ga potaknemo v lonček do njegove četrtine v zemljo. Ker se na odlomljenem mestu cedi bel sok je priporočljivo, da ga zamažemo z zemljo. Potaknjenec zalivamo po malem. Sprva mlada rastlina v obliki enega samega srčka bo po več mesecih začela poganjati. Če boste zanjo dobo skrbeli vas bo odrasla potem razveseljevala s mnogo novimi srci. Srce zraste, iz svojih 5-10 centimetrov tudi, v do več metrov visoko rožo.

In ja, če že vprašate ali Hoya kerii cveti, cveti. Njeni cveti so veličastni.

Mlado rastlino lahko kupite za 5 evrov, odraslo za 15 evrov. Cena starejših rastlin, ki presegajo meter ali dva pa se gibljejo tudi do nekaj sto evrov.