Obžagovanje dreves, žaganje krošenj, rezanje žive meje in podiranje drevja na višini

Sečnja drevja na višini, obžagovanje vej – krošenj, nižanje – rezanje žive meje in podiranje dreves na nevarnih mestih, sploh v naseljih v neposredni bližini kakšne hiše, je kot adrenalinski šport. Če želiš, da bo podiranje dreves in žaganje kroženj uspešno in zadovoljivo mora izvedba ,tako prvega, kot drugega potekati brezhibno.

Verjetne ste nekoč sanjali o dobri senci, danes pa je ta tako želena razraščena senca in z njo krošnja ob hiši vaša nočna mora. Veliko drevo raste hitreje od majhnjega, če niste na ta način nikoli prej razmišljali.

Nazadnje je Marjanovo zanimanje za specialista podiralca dreves na višini, ki seka in žaga drevesa na nevarnih lokacija, v neposredni bližini hiš kje v gostem naselju, na vrtu v neposredni bližini javne infrastrukture in sosedove meje ali pa nad prometno cesto…, obrodilo samo še več povpraševanja po tovrstnih mojstrih.

Ko gre za čiščenje pozelenelih sosek, se tako skupnosti, sploh pa posamezniki soočajo s številnimi dilemami:

  • kakšna je cena podiranja drevja na vrtu, v naselju, ob hiši,
  • koliko stane podiranje, sečnja in obžagovanje visokih dreves,
  • kakšna je cena čiščenja, pospravljanja in odvoza podrtega drevesa iz neke eksotične lokacije in
  • kdo podira drevesa na nevarnih območjih ter
  • cenik obrezovanja visoke žive meje?
  • Skratka iskal je gozdarja, čeprav je potreboval mojstra specialista, kaskaderja, ki bi plezal kot opica in podiral, kot gozdar. Kar nekaj je izvajalce. Ko gre za tovrstno podiranje dreves v naselju, na vrtu in v neposredni bližini stavb ali ceste se večina zanaša na teleskopsko dvigalo in iz košare varno žagaš in klestiš krošnjo.

Vsak se rad zanaša na tehniko, in ko gre za tovrstno podiranje drevesa ali več dreves na neugodnih ali nevarnih lokacijah, na teleskopsko dvigalo, ko iz košare na višini udobno žagaš in klestiš krošnjo.

Ko za hiab s teleskopskim dvigalom in košaro ni prostora na lokaciji sečnje takrat preostane dobra stara tehnika spretnega plezanja in guganja na vrvi. In če gre za eno samo drevo prva opcija tudi znatno podraži izvedbo podiranja ali obrezovanja.

Najbolj primeren čas za podiranje, sečnjo, obrezovanj in sekanje dreves je sedaj in bo spet spomlad, ko narava še ne bo začnela brsteti.

Prepustite obrezovanje in podiranje velikih dreves – žaganje krošnje na višini – krajšanje smrek ali žive visoke žive meje – sečnjo in podiranje dreves v naselju – izkušenim. Kadar gre za nekontrolirano padanje vej in debel ni prostora za napak.