Velika noč

Velika noč je največji krščanski praznik. Velikonočni čas, ko svet prevzamejo pirhi, potica, velikonočna šunka, kristusovo vstajenje in žegnanje.

Nekoč je veljalo, ako je kmet na veliki petek, soboto ali nedeljo sejal, zemljo obdeloval, mu ta ne bo dobro obrodila! Danes je kultura drugačna.

Kaj je velika noč?

Velika noč in velikonočni čas je najpomembnejši krščanski praznik, ki se po velikonočni tradiciji od države do države razlikuje. Velika noč je čas spomina – praznovanja Jezusovega vstajenja. Jezus je bil na petek – veliki petek – križan in Jezus Kristus je tretji dan, na nedeljo – velika nedeljo – od mrtvih vstal.

Kdaj je velika noč, kako izračunam dan in datum velike noči?

Velika noč je premakljiv praznik. Od velike noči so poslednično datumsko odvisni tudi nekateri drugih cerkveni prazniki. Velika noč je prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Pomlad se začne 21. marca, prva polna luna po tem datumu je 8. aprila (100% Full moon Visible – 15.22 dni), prva nedelja po tem pa pade na dan 12. april. Letos, leta 2020, bo velika noč 12. aprila.

Kdaj se barvajo jajca, kdaj se barva (dela) pirhe?

Velika noč je tudi čas barvanja pirhov, blagoslavljanja – žegnanja jedi in čas obloženih miz. Glavne, tradicionalne in obvezne velikonočne dobrote na mizi so šunka, hren, pirhi in potica.

Se za veliko noč piše in pošilja voščila, čestitke, voščilnice?

Po tradiciji si krščanske družine za veliko noč pišejo, pošiljajo velikonočna pisma, čestitke in temu primerna pisemska voščila ter sporočila. Neko samo v pisemski obliki, danes poleg pisem ljudje veliko uporabljamo elektronska voščila  e-velikonočne voščilnice…, MMS in SMS čestitke.

Velika noč je ne glede na pripadnost neko blagodejno spokojno obdobje, obdobje sprave, ki nam sporoča, da  je za ljubezen potrebno žrtvovanje, odpuščanje in predsem strpnost in potrpežljivost.