Elektronska dnevna vinjeta – Neizkoriščen potencial e-vinjete ali diktatura cestninskega režima

E-vinjeta – elektronska vinjeta – je nova vrsta vinjete, ki nadomešča klasično vinjeto, ki smo jo do nedavna nalepili na vetrobransko steklo. Razlike med vinjetama so očitne, a potencial elektronske vinjete ni niti najmanj izkoriščen.

Nova letna e-vinjeta ni več vezana na koledarsko leto, ampak velja eno leto od izbranega datuma. Vinjeto sprožite, ko sami določite datum ob nakupu. Recimo, da letno e-vinjeto z izbranim datumom 8. marec 2022 bo ta veljala do vključno 8. marca 2023. Veljavnost vinjete sedaj lahko odločite za takojšnjo veljavnost ali pa začetek veljavnosti določite datum po izbiri do 30 dni vnaprej od vključno dneva nakupa.

Stare vinjete so v najboljšem primeru veljale trinajst (13) mesecev in so bile v obliki nalepke, ki si jo prilepil na viden del vetrobranskega stekla. E-vinjete so vezane na registrsko številko vozila, ki se ob nakupu e-vinjete vnese v centralni cestninski sistem. Elektronska vinjeta mora biti plačana pred vstopom na avtocesto, kakopak. Le ta je zgolj fiktivna in je njena veljavnost odvisna od dneva nakupa, kar pomeni, da smo recipročnost slednje končno približali potrošniku. Kategorije; tedenska, mesečna in letna so bile za stare še nekako dojemljive, kar pa pri novih te togosti ne moremo zanemariti. Enodnevna vinjeta je v tej tehnologiji nujnost in ne pobožna želja potrošnika, voznika. Na to diktaturo cestninskega režima je bilo tudi tu veliko napisanega.

Cena vinjet po ketegorijah za bivalna in dvosledna osebna motorna vozila ostaja kljub zanemarjivi investiciji enaka:

Letna e-vinjeta110,00 EUR
Mesečna e-vinjeta30,00 EUR
Tedenska e-vinjeta15,00 EUR

Vsekakor potencial fleksibilnosti e-vinjete ni izkoriščen!

Stara nalepka je za sabo potegnila velik logistični in proizvodni zalogaj. Elektronska teh stroškov nima, kar pomeni, da bi lahko bila znatno cenejša. Neumnost je, da je veljavnost nove še vedno pogojena v treh kategorijah, kot so to bile stare, ko so jih še na roke luknjali prodajalci. Brez problema bi lahko imeli tudi dnevne vinjete, kvartalne in polletne itd. Garantirano bi tudi to doprineslo k višjemu izkupičku, saj se razni ‘upokojenci’ iz tega razloga raje cjazijo po starih cestah.

Aleluja!

Najbolj revolucionarno pa je dejstvo, da če vozilo prodaš, odjaviš iz prometa, lahko enostavno preko obrazca aka vloge zahtevaš vračilo sorazmernega dela vrednosti letne ali polletne elektronske vinjete. Lastnik ali imetnik vozila obrazec vloži najpozneje v 30 dneh od odjave vozila iz evidence registriranih vozil oziroma od dneva, ko je bila za vozilo z registrsko označbo, na katero je vezana elektronska vinjeta.