Velikosti in mere gorskih MTB koles ter okvirjev

Izbrati in kupiti pravo ter ustrezno kolo je dokaj stresno opravilo, če izbiraš sam brez strokovne pomoči. Če se mere in velikost po nakupu in na terenu izkažeta za neustrezna, bo treba s tem kar nekaj časa živeti ali pa takoj požreti izgubo.

Nekoč je bilo proizvajalcev manj in poslednično tudi velikosti in tipov koles. Pomeni, da so/smo/ste nekoč znali kolo kupiti brez predhodnega posvetovanja. No, ti dnevi so mimo. Vsi tipi in vse velikosti ter namembnosti koles so šla do skrajnosti. Za laika je izbira in odločitev pri nakupu kolesa danes poseben adrenalinski šport. 

Kakšen tip kolesarja ste ali s kakšnim kolesarjenjem bi radi začeli?

Ne glede na to, ali želite cestno kolo, kolo za v trgovino, gorsko kolo MTB, hybrid bike aka navadno električno  kolo ali hybrid MTB za offroad, pa kolo za  ciklokros, downhill bike s polnim vzmetenjem itd, morate biti pozorni na nekaj osnovnih stvari.

  • Velikost okvirja – gištela – njegova sestava material (alu, carbon),
  • velikost koles (26, 27,5, 29 col) in namembnost kolesa, gum, ki so za moje pojme ključni,
  • oprema.

Običajno se izbira kolesa začne z višino in težo kupca. Sledi ji namembnost, pa opremljenost in na koncu je vedno cena. Kolo lahko kupite rabljen ali nov. Cene se v tem kontekstu gibljejo od nekaj deset evrov pa tja do nekaj deset tisoč evrov. Najbolj popularna so kolesa v cenovnem razponu od tisočaka pa tja do šestih-sedmih tisočakov, ampak to je seveda stvar apetitov in denarnice.

Da bi se lažje odločili, katera velikost in kakšen okvir je najbolj primeren za vašo velikost si lahko pogledate v  tabelah.

 

tabela za mere za gorska kolesa MTB in hybridna kolesa

Vsakemu kolesu pritiče tudi skrb za osebno varnost in zaščito. O zaščitni opremi, ščitnikih in čeladi za downhill in ostale akrobacije skozi drn in strn pa morebiti v kakšni drugi objavi.