Generalno kvalitetno čiščenje oken – Kako dobro očistiti stekla, okvirje, rolete

Praviloma se okna čisti štirikrat (4) na leto. Nekako na koncu vsakega letnega časa ali na začetku oziroma prehodu v drugega. Ker pa so okna, odvisno od lege in vremena, umazana na različne intervale, je pravilo čiščenja stekel, tako v gospodinjstvu, kot tudi industriji ter na javnih zgradbah bolj timing potrebe.

Kako dobro spucati okna, kje je najcenejše čiščenje – cenik čiščenja oken – in kako hitro ter kvalitetno odstraniti umazanijo, očistiti okvirje, rolete…?

Čiščenje oken in sploh stekel je eno najbolj zoprnih opravil gospodinj. Sploh, ko je hiša ali stanovanje zastekljeno nadstandardno z visokimi okni in opremljeno z roletami ali žaluzijami. Nekoč so gospodinje okna pucale brez industrijskih pripomočkov. Voda in kis, časopisni papir, bombažna plenica ali brisača in stol. Danes je od časov babic ostala le še voda, pa še ta ima preveč kamna, da bi stekla ostala čista. Stol je zamenjala lestev, časopisni papir in plenice so zamenjale mikrokrpice, brisalec. Kis pa je nadomestilo aromatično čistilo. Se pa je na področju čiščenja oken, vsaj pri nas doma, nekaj korenito spremenilo. Okna praviloma ne čistijo gospodinje, ampak jih čistimo moški.

Je čiščenje kompletnih oken in stekel drago, koliko časa rabim, da očistim eno nadstropje v hiši?

Najcenejše generalno čiščenje stanovanja ali samo oken oziroma stekel je, če to naredimo sami. No, ja, profesionalno čiščenje oken je, kar drag biznis. Sploh ko čistilci čistijo okna na stolpnicah. V Kanadi čistilec stekel na visokih steklenih stavbah za čiščenje oken na stolpnicah lahko na uro zasluži tudi 30 do 35 dolarjev. Delavci v Nemčiji za čiščenje na visokih stavbah zaslužijo od 15 pa tja do 30 evrov na uro.

Koliko zaslužijo čistilci oken pri nas je precej odvisno od kolektiva in podjetja. Čistilec oken na višini pa naj ne bi v Sloveniji zaslužil manj od 15 evrov na uro, ampak …. Kakopak, urna postavka podjetja speciaziranega čistilnega servisa je še znatno višja.

Če imaš voljo, ustrezno opremo, ki to voljo povečuje in čas, zna to biti poceni. Ni nujno pa da kvalitetno. Ampak vaja dela mojstra. Če hočeš okna spucana hitro in dobro pač naročiš najdražji čistilni servis. Obstaja tudi tretja, vmesna, opcija, da najameš čistilca oken samo za zunanje težje dostopne površine. Znotraj pa stekla očistite sami. Za eno etažo v hiši se lahko zamudiš celo dopoldne. Če imaš že nekaj prakse in pripomočkov pa temeljito čiščenje vzame dve do tri ure. Vse je odvisno koliko oken, rolet in vrat ima stanovanje. Nasvet, če vam to kdo očisti za 50 evrov sprejmite takoj. Sami pa raje lupite krompir ali počnite kaj bolj koristnega.

Katero orodje in pripomočke oziroma kaj vse potrebujem za čiščenje oken?

Improvizacija je mati modrosti, a ko, in če enkrat kupiš pripomočke in orodje, ti le ti leta lajšajo delo in prihranijo nervozo.

 • dva vedra, eno običajno (za gorobo čiščenje) in eno večje (za stekla), najbolje podolgovate pravokotne oblike,
 • rezilo ali strgalo oz. skalpel za strganje gladkih površin,
 • detergent za pomivanje posode, ki ne pušča madežev in sanitar čistilo,
 • gumijast brisalec; kratek in daljši,
 • lestev; po potrebi,
 • metlica,
 • usnjena jelenovo kožo,
 • več mikrokrpic,
 • goba ali večja gobica za pomivanje posode, ki je na enistrani groba.

Voila in že ste čistilec oken.

Kakšen je postopek čiščenja oken, kje začeti čiščenje stekel in kako zaključim?

Pravilen postopek čiščenja oken je:

 • v vedro do 3/4 natočimo vode in vanj po občutku dodamo čistilo,
 • najprej okno kompletno v grobem očistimo, ometemo, pospravimo navlako v kolikor gre za kakšno novogradnjo,
 • z vlažno mikro krpo prebrišemo rolete, okvirje zunaj in znotraj ter police (vodo redno menjamo),
 • v drugo z dobro ožeto mikro krpo predhodni postopek ponovimo (če so bila okna zelo umazana)
 • nazadnje se lotimo stekel in v drugo večjo vedro natočimo vode največ do 1/3 in vlijemo več čistila za pomivanje posode, kot pri postopku čiščenja okvirjev in rolet.

Kako dobro in kvalitetno očistimo stekla v stanovanju?

Najprej očistimo steklo na zunanji strani okna. S posebno krpo na držalu ali z gobo dobro navlažimo steklo, ga z dlanjo na hitro pretipamo, če je morebiti začutimo kakšne grobe umazanije, da ga potrebno s skalperjem, žiletko predrgnemo. Če, steklo ponovno navlažimo in prebrišemo z gobo. Z brisalcem od zgoraj navzdol odstranimo tekočino do suhega. Z mikro krpo ali jelenovo kožo najprej obrišemo zgornji del okvirja in potem stranice, nazadnje pa spodnji del okvirja. Po istem postopku očistimo steklo znotraj in na koncu obrišemo še pocejeno pod okvirjem ter čisto na koncu polico.

Se sveti?

Če slučajno ostane kakšna vidna kapljica ali umazanijo jo spolirajte z modro mikrokrpo za poliranje oken.