Ladijski promet eden največjih onesnaževalcev planeta

16 velikih ladij prekooceank ustvari toliko onesnaženja v zraku, kot vsi avtomobili na svetu. Zato ladijski promet, poleg težke industrije, velja za enega največjih onesnaževalcev planeta.

Zemljevid divjih odlagališč odpadkov v naravi

Vse kaže, da je #onesnaževanje hit. Zaradi čim nižjih stroškov prevoza večina velikih tovornih ladij poganja težko kurilno olje, ki vsebuje višjo raven žvepla, kot dizelsko gorivo. #Motor tovorne ladje je v bistvu zver, ki golta vse, kar izgoreva. V ladijskih motorji lahko skurijo vse najslabše derivate in s tem zelo povečajo toxičnost zraka. Raziskave kažejo, da prav v okolici pristanišč največ asmatikov.

kontejnerska ladja

Ena sama taka kontejnerska ladja velikanka planet onesnaži za približno 50 milijonov avtomobilov. Jp, 50.000.000 osebnih vozil. Če bi ta vozila postavili eno za drugo, bi naredili jekleno kačo dolgo dvesto tisoč kilometrov. S tem jeklenim trakom bi recimo lahko približno petkrat obvili Zemljo okoli Ekvatorja.

Kako Slovenci zastrupljamo odstale Zemljane?

Konec leta 2015 je v Sloveniji bilo registriranih samo, ja v tem kontekstu je to samo, 1.079.000 osebnih avtomobilov in še 316 tisoč drugi motornih vozil. To pomeni, da ena prekooceanka v enem dnevu onesnaži Svet toliko, kot v 35 dneh cela motorizirana Slovenija, vključno s tovornim programom. “Jebeš tako državo”, bi rekla Kitajska, ki zastrupi četrt planeta.

Večina mega ladjarji ne plačujejo davkov, ker imajo svoja podjetja v kriminalu prijaznih davčnih oazah. Plačujemo pa davke za ladjarje vsi Zemljani in morski prebivalci. Ko je ladja oddaljena 200 navtičnih milj od obale zanjo velja le še zakon države, pod katero zastavo pluje. To so navadno zahojene in s kriminalom prežete države, ki niti obale nimajo in bogatijo prav na račun nesreče in oškodovanja drugih. Ti ekološko zblojeni gereenpisovci lahko sredi Atlantika izpustijo svoje balastne tekočine, ki so jih natankali pri Pfizerju in iz njih kitom pripravijo atlanstki #koktajl ali morski #juice za delfi.

Vsakršno prizadevanje za zmanjševanje onesnaženosti je pri tovornih in tudi največjih industrijskih osnesnaževalkah zaman. Zmanjševanje onesnaženosti je preprosto pravljica za lahko noč ali predvolilna tema. Vse vlade tega sveta v možgani ne premorejo toliko ekološke zavesti, kot jo novorojeno pišče. Vse je ena velika prevara, goljufija, nateg, kajsijazvem kaj še. Denarja od zastrupljanja se ne more odreči nobena vlada, najbogatejši Zemljani na svetu (#kontejner MAERS) pa niti pomišljajo ne, da bi svoje bogastvo morali vlagati v preventivo.

Z zanimivimi dokazi in dejstvi bi lahko številkal v nedogled, a ni časa. Hitim plačat okoljsko takso za uvoz novega avta, takso za razgradnjo teh gar. Mimogrede pa se ustavim še na Komunali, da poravnam takso za plastenke, ki sem jih včeraj lepo sortiral, stlačil in pripravil, da jih bo to javno podjetje peljalo prodat. Aja, pa dimnikarju plačam, da bo dimnik bolj zelen…

Jebite se!