Zadnji spust po Savi

Pri hidroelektrarni Blanca se je v zgodovino zapisala tragedija o in na Savi!

Na tako lep sončen dan nihče ni pričakoval, da se lahko zgodi taka tragedija. Občina Sevnica je organizirala rekreativni zadnji spust po reki Savi, zato nihče ni imel rešilnega jopiča.

Ogledati so si želeli hidroelektrarne, ker naj bi bil to zadnji spust po reki Savi pred zajezitvijo. Iz Sevnice so se odpravili štirje čolni, za enega izmed njih pa je bil usoden že most v Sevnici, v katerega se je čoln zaletel. Na srečo se pri tem ni nihče poškodoval, a vseeno je prvi čoln prekinil pot. Pot so nadaljevali trije čolni z udeleženci: Kristijan Janc s soprogo, katero so do sedaj že rešili; podžupan občine Sevnica Rudi Dobnik; Jani Zemljak, nadzornik hidroelektrarne; Mihael Metelko, KS Studenec; Vojka Alič; Marjan Kogovšek iz Boštanja; Branko Safič; Miran Ribič; Aleš Logar; Mateja Konajzler; Mitja Špilar.
V enem izmed čolnov je bil tudi krški župan Franc Bogovič s soprogo in še dvema sodelavkama, za slednji dve pa je bila pot usodna pri HE Blanca, kjer je dva čolna prelomilo in tok jih je potegnil pod gladino. Na kraju nesreče je zelo veliko reševalcev, gasilcev in policistov, ki skušajo priti do pogrešanih, a je zaradi močnega toka reke to skoraj nemogoče. Tudi vzdolž Save je razporejeno veliko reševalcev, ki upajo na najboljše.
Ta zadnji spust, kot so ga poimenovali, naj bi bil usoden za 13 ljudi, in je bil zagotovo zadnji, tako, kot so ga na začetku poimenovali.