foto kako pametovanja Slovenija 

Kako se nosi ruta

Slovenska ruta. Kako se je in se še v Sloveniji nosi naglavna ruta in njen pomen.

Skoraj ni bilo babice, matere, ki bi svoj čas šla v nedeljo k maši brez naglavne rute, vsaj občasno. #Ruta na glavi je bila modni dodatek in zaščitno pokrivalo. Slednje je ženske ščitila zunaj pri delu pred vremenskimi vplivi.

Osebno lahko potrdim, da je ruta ničkolikokrat pomenila skrivalo slabe pričeske.

Tega niste slišali od mene.

Kar se tiče frizur velja danes isto, kot nekoč. Čas za frizerja je ženskam pomenil praznik. Ko so se rute nosile največ je med pričeskami kraljavala trajna in nekoliko cenejša vodna. Takoj po frizerju se ni nosilo rute, da je bujno razkošje prišlo do izraza. Če pa že, se je ruta zavezala tako, da je spredaj pol frizure bilo vidne.

Kako se je oziroma se še nosi naglavna ruta, kakšen je pomen rute?

V Sloveniji poznamo več vrsti nošenja naglavne rute:

 1. ruta zavezana pod brado s sprednje strani,
 2. ruta zavezana zadaj na temenu in
 3. ruta zvita v 5-10 centimeterski trak in potem poljubno zavezana v kombinaciji z lasmi.

Prva verzija je klasična. Pri nas smo ji rekli takmašna. Nosile so jo babice in preproste ženske. #Koncept nošenja naglavne rute zavezane spredaj je, da ženska pokrije, ne zakrije, le večji del lasišča z razkritim čelom in si jo zaveže pod brado.

Druga verzija nošenja rute je bila značilna za kmeče gospe, gospodinje doma. Tudi za to smo imeli ime: kmečka. #Koncept nošenja naglavne rute zavezane zadaj je, da ženska pokrije čelo ali vsaj pol čela in kompletno lasišče in si jo zaveže zadaj za temenom.

Tretja je veljala za najbolj šik in gre predvsem za modni dodate, pripomoček uravnavanja las (zlasti dolgih). Koncept vezanja te različice je poljuben, kot je poljubno puščati ali skriti mašno. Ruto na tak način so in še nosijo mlade ženske, fine gospe itd. Na tak način ruto nosijo celo moški.

Ruta civiliziranega sveta, ki je bila značilna tudi za Slovenijo, nima verskega, niti geografskega pomena. “Slovenska rut” je bila, kot vsak kos blaga, namenjena funkcionalnosti in modi. Je preprosto naglavna ruta in nima provokativnega pridiha, kot ga ima muslimanska ruta.

 

Sorodne objave

7 Thoughts to “Kako se nosi ruta”

 1. Barbara

  Super objava. Novinarji izgubljeni tavajo v temi in iščejo navdih v peklu, pa ga najdejo lahko kar tukaj. Bravo. Še je Slovencev frajerjev.

 2. Marina

  Sem prispevek dala prebrat prababici. Kar iskrico je dobila v očeh in dar razlaganja o rutah nekoč. Hahah. Car!

 3. Hvala dame.
  @Marina, prababico pozdravi.

 4. […] hrošče. Debele hlačne nogavice, krilo, jopica, satenasta naglavna ruta, zavezana pod vratom. (Zanimiv članek o naglavnih rutah.) Tradicionalna oprava, ki so jo nosile kmečke ženske, ko je stopila iz hiše v javnost. A moja […]

Leave a Comment

Nekatere stvari so pač večje od reklam!

veš tisto, ko ti polimajo, kar cel avto v #Durex reklamo

Avto v reklamno folijo?