Najtežje tekaške prireditve in trail ekstremni teki na svetu

Najtežje dirke na dveh nogah na svetu, kjer navaden človek nima kaj iskati. Poglejmo nekaj ekstremnih tekaških prireditev, ki vas ne morejo pustiti ravnodušne, a človeku, udeležencu, dajo poseben pečat.

Za nadaljevanje in planiranje se prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Šport ne pozna meja. To že vemo. Vse normalno je v olimpijskem programu, ostalo pa sport infinity. Resnici na ljubo vzdržljivostne tekme in extremne panoge naredijo šport še bolj zanimiv. Ljudje vsak dan preizkušajo svoje meje zmogljivosti. Slovenci smo en tak spulen narod, ki mora biti pri vsem takem poleg. Ni čudno, da smo tako uspešni tudi v regularnih športih.

Se tudi vi kdaj vprašate od kje smo se vzeli, kdo nas je s tem okužil? Jaz tudi.

Vsak šport terja priprave. Tudi šah in pikado. A za tekme o katerih govorimo je potrebno več. Več mesecev pripravljalnega treninga na leta podlage. Preteči več, pomeni tudi premagati naravo in zakone fizike. Brez tega tukaj ni uspeha. Boste prebrali.

Ko gre za traile, gorske teke, ultramaratone, kolesarske maratone in maratone ter kombinacijo teh, le ti vključujejo več stvari: strme vzpone in spuste, neizprosne temperature, intenziven teren in velike razdalje. Potem pa k abnormalnim vzponom in razdaljam dodajmo še nore časovne omejitve.

Čeprav športniki radi preizkušamo svoje telo in um, ker nam je to v krvi, pa je odpraviti se na eno od spodnjih brutalnih tekem lahko odločitev našega življenja. To so najtežji, najbolj brutalni, najbolj zahtevni teki na svetu.

Najtežji, najbolj brutalni, najbolj zahtevni teki na svetu:

Hardrock 100-Mile Endurance Run
Kraj: Silverton, Colorado
Dolžina 100,5 milj

V cilj morajo tekači priteči v 48 urah, da dokončajo to preizkušnjo in med tekmo premagajo več, kot 10 tisoč višinskih metrov vzpona in spusta. Najvišja dosežena točka 4267 mnv Handies Peak.

Eastern States 100
Kraj: Pennsylvania Wilds
Dolžina 102,9 milje

Tekmovanje Eastern States 100 poteka v divjini Pensilvanije in tekače popelje po klasični pokrajini vzhodne obale. Začne in konča se v državnem parku Little Pine

Ultra Trail du Mont Blanc
Kraj: Chamonix, France
Dolžina proge: 106 milj

Trasa traila teče skozi tri države – Francije, Italije in Švice. Ultra Tail du Mont Blanc se začne v Chamonixu v Franciji. Tekači večkrat premagajo 3.000 višinskih metrov.

Self-Transcendence 3,100 Mile
Kraj: Queens, New York
Dolžina: 3.100 milj

Tekma Self-Transcendence se je začel 1997 in je najdaljša certificirana cestna tekaška prireditev. Ta ultra tek se začne ob 6. uri zjutraj v Queensu. Od takrat do polnoči vsak dan udeleženci tečejo isto pot (v povprečju 59,6 milje na dan), 52 dni.

Dragon’s Back Race
Kraj: Wales
Dožina: 200 milj
Na tej tekmi tekači pet dni tečejo po Walesu – ne glede na to, da se skupaj povzpnejo na več kot 15.000 višinskih metrov. Tekači lahko na koncu pričakujejo skupno več kot 200 pretečenih milj.

Tor des Geants
Kraj: Aosta Valley, Italy
Dolžina: 205 milj

Tour of the Giants ali Dirka velikanov pomeni, da se tekači se ne soočajo le z razdaljo 205 milj, ampak tudi s skoraj vsemi mogočimi vremenskimi razmerami in s tolikšno višinsko razliko, da bi se dvakrat in pol povzpeli na Everest.

The Plain 100
Kraj: Plain, Washington
Razdalja: 100 milj

Dirka je bila ustanovljena leta 1997 in poteka po stezah, ki se prepletajo skozi mesto Plain v zvezni državi Washington. Tekmovalci imajo na voljo 36 ur, da pretečejo progo. Po statistiki do cilja pride le okoli 50 odstotkov udeležencev. Na progi prav tako ni nobenih oznak, postaj za pomoč itd in se prav lahko izgubite in s tem se za vas tekma konča.

Pikes Peak Ascent & Marathon
Lokacija: Manitou Springs, Kolorado

Tek se začne na 1.920 metrih nadmorske višine in se po ovinkasti, ozki poti iz gramoza, kamenja in zemlje povzpne do vrha Pikes Peak na 4.302 metrih in potem peklenski spust.

Spartathlon
Kraj: Atene, Grčija
Dolžina: 150+ milj

Spartatlon je zgodovina. Epska dirka, kot se sliši: pot je razdalja, ki naj bi jo pretekel Feidipid iz Aten v Šparto – 150 in več milj.

Moab 240
Kraj: Moab, Utah
Razdalja: 240 milj

Tek poteka po narodnih parkih Arches, tekači pa imajo na voljo le 112 ur, da uspešno zaključijo tekmo.

La Diagonale des Fous
Kraj: Réunion island

V grobem pomeni imena tekme gre “diagonalo norcev”, saj udeleženci prečkajo celoten otok. Reunion leži vzhodno od Madagaskarja v Indijskem oceanu. Tekmovalci imajo na voljo 66 ur, da 102 milje dolgo progo pretečejo, a je pri tem potrebno premagati tudi več, kot 9.000 višinskih metrov.

6633 Arctic Ultra
Lokacija: Yukon Territory, Canada
Razdalja: 120 ali 380 milj

Tek na koncu sveta, kot ga nekateri ljubkovalno kličejo, se začne v kanadskem teritoriju Jukon in nadaljuje po severozahodnih teritorijih. Veliko močnega vetra in neugodne temperature od 9 do 30 stopinj in čudoviti panoramski razgledi.

Iditarod Trail Invitational
Lokacija: Knik, Alaska
Razdalja: 1.000 milj

Na tem vsakoletnem tekmovanju udeleženci tečejo, kolesarijo ali smučajo na 1000 milj dolgi progi Iditarod. Prva dirka se je zgodila leta 2000 in jo je v Nome končalo le nekaj deset posameznikov. Da bi lahko sploh poskusili preteči 1000 milj, morate opraviti 350 milj dolgo različico teka, ki se konča v vasi McGrath.

The Barkley Marathons
Lokacija: Wartburg, Tennessee
Dolžina: 100 milj

Dobrodošli v petih zankah smrti – Ena zanka je v bistvu enaka razdalji maratona (ali več), tekači jo morajo preteči petkrat v manj kot 60 urah. V več kot 30 letih jo je dokončala le peščica posameznikov (2019 je ni dokončal nihče).

Marathon des Sables
Lokacija: Sahara Desert, Morocco
Dolžina: 150-156 milj

Sredi puščave Sahara je ena najzahtevnejših in najbolj krutih tekaških prog na svetu. Skupna razdalja teka je od 150 do 156 milj in se iz leta v leto spreminja. 6 dni za tek in od tega na voljo le en dan za počitek.

Everest Marathon
Lokacija: Mount Everest base camp
Dolžina: 26,2 milje

Tek se začne v baznem taboru Everest Expedition na skoraj 5.500 metrih in se konča v Namche Bazaarju na 3.450 metrih. Trasa je skoraj v celoti speljana navzdol z dvema strmima vzponoma. Poleg tega je zelo, zelo mrzlo.

Western States 100-Mile Endurance Run
Lokacija: Squaw Valley, California
Dolžina: 130 milj

To je uradno najstarejša dirka na 100 milj na svetu. Tekači imajo 30 ur časa, da osvojijo zahodno obalo, in v tem času se povzpnejo na več kot 5.500 skupnih višinskih metrov in se spustijo več kot 7.000 metrov. Na nekaterih točkah se proga približa zimi in snegu v gorah, na drugih pa so tekači popolnoma izpostavljeni poletni vročini.

PS – Vrstni red tekov ni razvrščen po težavnosti posamezne tekme.