Kazen, globa in opomin za neplačano parkirnino na Hrvaškem

Hrvaški odvetnik Marko Kuzmanović, slovenski odvetnik Gregor Bakija iz Celja in Gradsko poduzeče d.o.o. že več let vznemirjajo Slovence s svojimi bizarnimi pismi. Pošiljanje visokih položnic in opominov v kateri grozijo s tožbo, v kolikor ne boste poravnali vseh njihovih storitev, so domala desetkratnik realne globe za neplačno parkiranje.

Pulska odvetniška pisarna Shain Pecheco Vinković in Marko Kuzmanović je razvila mrežo z odvetniškimi pisarnami v tujini (v Sloveniji jih zastopa odv. Gregor Bakija) , katere za njih terjajo neplačane parkirne kazni. Teh se je samo v letih 2012 in 2013 menda nabralo preko 12 tisoč. Če izračunate, da je povprečna globa na 23 evrsko kazen zaračunana cca 200 evrov plus vam je takoj jasno, da je to super biznis. Kar pa še ne pomeni, da je zakonit. Kot se rada Hrvata pohvalita: “Odkar je Hrvaška v EU se veliko lažje pride do osebnih podatkov lastnikov vozil in trženje je lažje!” In smo povprašali policijo: “Kdo pa trguje z osebnimi podatki, @policija_si?

Gregor Bakija iz Celja piše!

“Poziv na plačilo neplačane parkirine – opomin pred začetkom sodnega postopka

Na vas se obračamo po pooblastilu odvetnika Marka Kuzmanoviča, Giardini 3, 52100 Pula, Hrvaška. Kot je razvidno iz priložene dokumentacije, omenjeni odvetnik zastopa podjetja Gradsko preduzeče d.o.o., Obala Jurčev Ive Cota 9, 22111 Vodice je pooblaščeno za pobiranje parkirnine…. blablabla… Kljub temu, da ste že prejeli 1. opomin na plačilo neplačane parkirnine, le-te do danes še niste poravnali.

Za kaj se sploh gre?

Enega turobnega večera smo svoj povprečni avto parkirali na razjahani asfaltirani javni površini. Baje tam hrvaški redarji na slovenske registrske prežijo, kot tigrasti komarji na turiste na Belem križu nad Piranom? Se je pač zgodilo. Kaj čmo. Na naš profit o tem obvestilu neplačane parkirnine nismo vedeli vse do drugega opomina ali več, kot leto dni in tri mesece po tem famoznem parkiranju. Hrvaško podjetje pooblašča hrvaškega odvetnika za izterjavo. Hrvaški odvetnik pa se je pomrežil z odvetniki izven države in ustvaril hobotnico, ki služi na vsesorte vštetih storitvah v dopisih.

23 evrov globe so napihnili na 200 evrov plus!

 • 23 evrov dnevne parkirne kartice
 • 85 evrov stroški pridobivanja podatko o lastniku
 • 32 evrov prevajanje
 • 63 evrov strošek pridobivanja podatkov o dolžniku, administrativni stroški in stroški poštnine

Sami odvetniki pa en kup kontradiktornosti in prekrškov. Kdo je ta skupina, ki pridobiva osebne podatke Slovencev za bogat biznis preko meja?

Hrvaški odvetnik:

 • Prejemnik denarja oz. denar moraš nakazati na: odvetnik Marko Kuzmanović
 • Giardino 3/III, 52100 Pula
 • Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
 • IBAN račun: HR1323400091160437864
 • telefon +385 052216515

Hrvaško podjetje:

 • Gradsko Poduzeče d.o.o.
 • Obala Juričev Ive Cota 9
 • 22211 Vodice

Slovenski odvetki zastopnik:

 • odvetnik Gregor Bakija
 • Gledališka ulica 2, 3000 Celje
 • telefonska številka 03 4923450 in e-mail odvetnik@bakija.si

Vsekakor pa vse lepo dokumentirano, poslikano in priloženo, kot se za dober denar to tudi dela, ampak in res da…

 1. nas obvestilo o napačnem parkiranju, kot je bilo razvidno na sliki, ni pričakalo na avtu. Kar pomeni, da o prekršku nismo bili seznanjeni. Kako, zakaj? Nimam pojasnila. Lahko ugibam, da se je nekdo grdo pošalil in obvestilo hote ali nehote vrgel proč. Smo pač Slovenci na tujem. Hipotez je še, ampak to je samo naš problem.
 2. Prvega opomina nismo prejeli na dom. Je bil pa drugi in tretji, pa četrti, četudi smo globo v omenjenem roku, po njihovem po drugem in po naše, po prvem opominu, bogaboječe takoj poravnali. O tem, da smo pošto prejeli so pošiljatelji izvedeli le in samo zavoljo našega poštenja. Namreč, nobeno pismo in opomin niso bili poslani priporočeno. Ob tako astronomskem napihovanju stroškov je bili res težko plačati še nekaj dodatnih centov.
 3. Po tretjem opominu smo telefonsko kontaktirali odvetnika, zastopnika iz Celja. Ta nas je veselo potolažil, naj to vzamemo za brezpredmetno, če je plačilni nalog poravnan. To je ta etična pojava.

Skratka, karkoli smo storili, kogarkoli smo poklicali je nov opomin našel naš nabiralnik. Tokrat opomin pred tožbo, čeprav je bilo s tožbo zagroženo prav v vsakem dopisu. Se pa  že sprašujemo  pred čigavo tožbo. Kdo bi tu koga zares lahko tožil? No, to in predhodno edicijo opomina smo vzeli že prej bolj terminsko ustrezno. Izsiljevanje in ustrahovanje za 20 evrov ni hec. Mogoče kje na Siciliji. Pred 2 leti me občutek očitno res ni varal. To je potrdila tudi Odvetniška zbornica Slovenije. Objestna slovensko-hrvaška kompanija si je s

Če ste zabredli tako globoko in prejeli obvestilo mestnega redarstva na hrvaškem ste se zapletli v nevarno mrežo. Ako ste, kot smo to storili mi, visoko neutemeljeno globo nemudoma plačali pa še ne pomeni, da ste problem rešili. Presenečenja so očitno tempirana večkrat letno.