Facebook bi bil Facebog

Facebook je že leta največja grožnja zasebnosti in najbolj brutalen kolekcionar osebnih podatkov, slik, videov… Deluje po sistemu zrno na zrno, pogača, informacija na informacijo, dosje.

dosje  – administrativna mapa, sveženj uradnih spisov, zapiskov, ki se nanašajo na določeno zadevo ali osebo: sporna vprašanja je dal v poseben dosje / personalni dosje

#Facebook #eksperiment gre naprej. Verjeli ali ne, se s svetlobno hitrostjo zaostruje. Največje družabno omrežje postaja agresivno in neizprosno. Podatke hoče zlepa ali zgrda.

 

Res se mi sanjalo ni, da bi zasliševanje in brskanje največjega velikega brata potekalo tako ekspresno in tako brezkompromisno. Postaja mi jasno zakaj takoj podležejo mladoletni in se razgaljajo spletnemu diktatorju. Po tednu dni in minimalni ter povsem nevpadljivi aktivnosti na Facebooku sem fasal blokado uporabniškega računa. Le z izdajo svoje osebne telefonske številke mi je uspelo ponovno aktivirati Facebook račun. Po nekaj dneh cincanja, sem cifro le izdal, na katero sem prejel SMS s številčno kodo.

Sledi šok!

Če bi bil vedež, ne bi bil revež.

Niti pol ure po verifikaciji in oddanem všečku nova Facebook blokada. Hočejo moj osebni dokument, ker predvidevajo, da se pretvarjam za nekoga drugega.

Se človek lahko pretvarja, da je zvezek ali da je spletna stran?

Pa saj jaz sem nekdo drugi, jaz nisem oseba, jaz sem blog. Na facebooku sem namreč odprl stran ” in the name of #blog “.

Seveda to jih pri registraciji ni zanimalo, ker so se nadejali novih informacij za facebook dosjeje.

In tako se začne. Tvoja zasebnost ni več zasebnost, ampak stvar odločitve neke družbe, ki bolj spominja  na delovanje neke represivne združbe.

Osebni dokument se z razlogom imenuje osebni!

Facebook je družabno omrežje, nekakšen nadgrajen navaden spletni forum. Ta ni ne banka, ne občina, ne socialna, ki vam bo dala tisoč evrov ali odobrila otroški dodatek. Platforma se pretvarja in že domal verjame sebi, da je Facebog. Nikakršne pravne podlage ni, da bi FB smel od navadnih uporabnikov, ki z njim nimajo poslovnih stikov, terjati osebne dokumente ali kakršnekoli druge osebne podatke. To je lahko zgolj in samo osebna odločitev. Ko vas v to nekdo sili lahko to obravnavamo za izsiljevanje. Za tovrstne reševalne misije so pristojni že lokalni supermani.

Z dotičnimi primeri se pri nas ne ukvarja nihče, ker je vmes morje. Če pa že, bi prijavo moralo obravnavati spletno-oko, dvomim pa, da bi kaj rešili.