Kaj pomeni 404 in zakaj je zloraba informacij in iskalnika lahko nagrada

Veš tisto, klikneš na vsebino, ki ti jo je iskalnik ponudil za najbolj ustrezno iskanje in dobiš 404 error. Po preusmeritvi spoznaš, da te zavaja in zvabi na komercialno spletišče, ki takšne vsebine nima.

Vsebina, bale vsebin, ki jo načrtno dan in noč štancajo platforme, kot so MMC, 24ur, Večer in podobni troli se zavedajo, da bodo z maso preplavile iskalne agregate in s tem dosegle višjo kvoto iskanj in košček pogače prometa zase.

Optimizacija spletnih strani in njena vsebina je vedno bila in bo point pri iskanju in pridobivanju novih bralcev, naročnikov, obiskovalcev. Ker Google še vedno velja za dominantni iskalnik se v dobi milijardnih zaslužkov, tako pri njem, kot tudi pri drugih večjih iskalnikih, algoritem iz dneva v dan spreminja. Pozicioniranje pa konec koncev že lep čas ni več samo programsko-strojna selekcija, ampak vojna za prvo mesto v kateri prevladujejo finance in monopol. Administratorji tako ene kaznuje za vsak 404, drugim pa dajejo mesto pri vrhu prve strani targetov, čeprav vsebin, ki jih ponujajo iskalcem sploh nima.

Kaj je 404 error, kaj pomeni page (content) not found – stran ki ste jo iskali ne obstaja?

Številka 404 error, ki se prikaže na spletni strani kamor nas je po kliku na spletno stran s to frazo pripeljal iskalnik pomeni, da vsebine, ki smo jo iskali ni. Torej! Iskalnik hrani in beleži vsebino, ki je na spletišču, a kamor nas je pripeljal te vsebine sploh ni. Da do teh neljubih dogodkov ne bi prihajalo se je Google že pred leti odločil goro informacij pregledovati tudi ročno in jo naj bi tako glede na realno kvaliteto tudi razvrščal. Ne trdim, da tega ne počne. Lahko pa trdim, da je napak veliko. Primeri na 24ur.com ali Facebook.com se ponavljajo serijsko. Totalni fail, a so te platforme vseeno razvrščene v sami špici googla. Njihova zavajujoča ali neobstoječa vsebina štrli iz vsake pore iskalnika. Hmm!

Zakaj 404 error?

Vsebina ali stran, ki ste jo iskali ni na voljo, ne obstaja, iz več razlogov, in sicer:

  • spletna stran je vsebino umaknila v arhiv,
  • vsebina je objavljena z namenom, da je indexirana in potem izbrisana (zloraba),
  • vsebina je zbrisana in uporabljena v novem članku (zloraba),
  • vsebina je zaklenjena, ker jo ponudnik želi prodati,
  • vsebina je na voljo zgolj prijavljenim uporabnikom (nerazumno, da se tako vsebina potem pojavi v javnem iskanju),
  • vsebina je odstranjena, zaradi takšnih in drugačnih kršitev…

Da je vsebovanost iskanih informacij čim bolj relavantna je zelo pomembno. Če povozimo to goolglovo prvo načelo, kako naj sploh še komu ali čemu zaupamo na spletu? S svojo moderno strojno in programsko opremo secira, pregleduje in razvršča takorekoč trenutno zato je nerazumno, da teh zlorab ne kaznuje.

Že vsaj desetletje sledim toku informacij in na konkretnih primerih lahko potrdim, da teorij zarote ni. So dejstva in so zlorabe. Eden od top deset najbolj branih člankov na blogu ” Kaj je sovražni govor ” temelji na realnih primeri in dejstvih. Vanj je vpetih veliko javnih oseb in vplivnih inštitucij. Nekoč se je članek bohotil visoko na prvi strani iskalnika google. Po več hekerskih napadih in plazu obsodb avtorja po družabnih omrežjih jim ga ni uspelo likvidirati na spletu. Je pa nekdo dosegel, da se je ta vsaj pomaknil daleč v ozadje, daleč od iskanj v največjem iskalniku na planetu, četudi ta ni 404 error, kot članki na 24ur.