Kaj je za spletni iskalnik sovražni govor

Spletni iskalnik / iskalniki ve / vedo kaj je sovražni govor ali nam ponujeno reprezentativno ali poljubno vsebino, ki se nanaša na iskanje vsebine s sovražnim govorom, lahko fizično podstavi odgovorna oseba?

Če je sovražni govor izražanje idej in kresanje mnenj, kaj je potem laganje volilcem, zavajanje gledalcev?

Laž je laž in kratke noge ima. Je bil bolj ljudski, danes pa je ta pregovor pretežno političen in medijski. Da se stopnje sovraštva in nestrpnosti ter sovražnega in nestrpnega radikalizira po potrebi je javna tajna. Brez kakšnih psihoanalitikov zna to načrtno dejanje posameznikov, skupin ali strank s pomočjo novinarjev in medijev, prepoznati vsakdo v družbi, ki ni preblizu v tem stavku omenjenim. Natančno, poimenski in primerjalno pa je analiza oziroma definicija sovražnega govora bila predstavljena v specialnem članku Kaj je sovražni govor. Če vam še ne jasno kaj je sovražni govor, pa obiščite, recimo, v članku omenjene platforme ali preberite objavo Sovražni govor.

K sovražnosti in nestrpnosti v današnjem času pripomorejo tudi spletne iskalne knjižnice, ispletni iskalniki. Ti nam pri specifičnih iskalnih frazah ponujajo poljubne rezultate. Višje, ko rezultat rangira, več iskalcev ga vzame za relevantnega in več jih na teh višje uvrščenih straneh išče odgovore. Iskalniški influencerji krojijo mnenje in nam prerejo možgane, kot nekoč televizija. Prav zato je pomembno, da so rezultati na prvih straneh ustrezni.

En vzorev, kjer iščem frazo ” kaj je sovražni govor ” v 9 različnih in neodvisnih iskalnikih. Vsi posnetki zaslona so s prve strani posameznega iskalnika. Rezultatska ustreznost iskanja, ki me je prepričala je razvrščena od (1) najbolj relevantnega, do (9) najmanj primernega ali ustreznega rezultata, ki ga iščem:

 1. bing
 2. yahoo
 3. qwant
 4. duckduckGO
 5. yandex
 6. brave
 7. startpage
 8. google
 9. baidu

Razumljivo je, da so v takšnih kočljivih primerih ljudje zmedeni, zakaj bi sicer v iskalniku iskali kaj je sovražni govor in čemu je namenjen ter kdo se ga poslužuje, tega ne ve niti spletni iskalnik. Je pa med zmedenostjo in ponujeno resnico v primerjavi s človeškim faktorjem strojna oprema nezmotljiva in renicoljubna. Zmotljivi, manipulatorski in lažnivi so lahko zgolj programerji, administratorji, tudi lastniki, ki bralcem iskane vsebine prej:

 • spolitizirajo,
 • skomercializirajo ali
 • lažirajo?

Zakaj, kdo, in če, kateri, pač presodite sami saj; spletno oko, varuh človekovih pravic, informacijski pooblaščenec (ki niti twitter profila ne zna uporabljati), vam trezno pač ne znajo PIKA