Plastika je nov azbest

Plastika je, kot cigarete in azbest. O njenem vplivu in posledicah se bo smelo govoriti šele čez 20 do 30 let, ko bo tričetrt svetovne populacije obolele in polovica na smrtni postelji. Leta 2052 bo na to temo polemično oddajo #Tarča pripravila vnukinja Tanje Gobec, in kot je SMC v pamfletu Vizija Slovenije 2050 napovedal, Svet se bo spremenil na bolje.

Seznam divjih odlagališč odpadkov v naravi

Se ni še zgodilo, da bi se trma mojega kalibra lotila teme in zaradi pomanjkanja, prikrivanja in nezadovoljive količine kvalitetnih podatkov projekt peljala v slepo ulico. Kakopak, ignorance odgovornih ne morem zanemariti niti tokrat.

Ko sem se pred osmimi meseci lotil raziskave o vplivu plastičnih embalaž, točneje plastenk, na naše zdravje in življenje, si ne bi mislil, da morebiti članek nikoli ne bo ugledal luči sveta. Trenutno sem na 20 odstotkih članka in ne kaže najbolje. V kolikor se črna napoved res zgodi, naj se vsaj javno zahvalim prijaznim zaposlenim v tovarni #Dana Mirna (dana.si) in #Radenska Radenci (radenska.si). Na vsak moja vprašanja so se odzvali bliskovito in vljudno. Kot se za profesionalce spodobi. Osebno pri nas doma že od nekdaj uporabljam sirupe znamke Dana in mineralno vodo Radenska. Tako bo tudi ostalo. Trikrat hura za obe.

Plastenke in plastične vrečke, katere dobimo v vsaki trgovini naj bi imele dobo razgradnje od 100 do 1000 let.

Mi pa nimamo urejenega niti odkupa embalaže, kaj šele avtomata, ki bi sprejemal ali, bog ne daj, nam za prazne flaše plačali.

Človek ima možnost izbirati med sladkimi gaziranimi pijačami, nima pa možnosti izbire med strupeno in nestrupeno embalažo v katero so natočene te pijače. In sem zastavil vprašanje Bogu. Petkrat, da bi bilo za ziher.

Ni bilo reakcije. Tudi vi se dajte…

Večina se o toksičnosti embalaž z mano sicer ne bo strinjala. Vsaj tista večina iz proizvodnje in laboratorijev ne. Poudarjam; zastrupljanja v primeru rabe plastičnih embalaž in plastenk na daljši rok  (20-30 let) ima na črevesje in naše organe velik vpliv. To potrjuje statistika, ki z leta v leto poroča, da je človeštvo ‘znotraj’ vse bolj obolelo. Pa poglejmo na svetlo plat tobačnega lobija. Tudi njihovi strokovnjaki so trdili, da tobak ni strup, kot danes trdijo omenjeni. Ve se, kdo je zmagal. Vem kdo bo zmagal, a prepozno bo. Tako je, ko denar postane vrednota, življenje pa zgolj potrošni material in orodje s katerim drugi pridejo do denarja.

Lepa dediščina za zanamce. Ni kaj.