Oznake na plastenkah in plastični embalaži

O oznakah plastike, ki so del našega gospodinjstva. Kaj v bistvu pomenijo oznake na plastenkah in plastičnih embalažah v katerih so pijače in živila?

Oznaka na plastenki in plastični embalaži, kjer se hrani zelenjava, sadje, meso, jogurti, voda, sokovi… imajo svoj pomen. Te oznake so dejansko življenskega pomena.

Oznake so ključ do boljšega zdravja ali hitrejše smrti!

Opis posameznih oznak na plastenkah in različni plastični embalaži:

  1. PET ali PETE (polietilen tereftalat): oznako najdemo predvsem na plastenkah z vodo in drugimi gaziranimi ali negaziranimi pijačami. Plastenke s takšno oznako so namenjena enkratni uporabi, saj nja bi se po večkratnem uporabljanju izločale zdravju škodljive in toksične snovi.
  2. HDP ali HDPE (polietilen visoke gostote) gre za plastične embalaže mleka, jogurtov, tudi detergentov, šamponov itd. Tovrstna plastika sicer ni nevarna. Izdelana je iz etilenskih in propilenskih smol, ki vsebujejo zaviralce gorenja ob katerem se sproščata formaldehid in dioksin, če je sestava vsebuje klor.
  3. PVC (polivinil klorid): ta plastika je za naše zdravje in za okolje škodljiva, saj izloča dve strupeni kemikaliji, ki vplivata na delovanje človeških hormonov. Kljub temu to zmes plastične mase uporabljajo za izdelavo plastenk, folij za živila in podobne.
  4. LDPE (polietilen nizke gostote) tovrstna plastika se uporabljena za izdelavo vrečk za zamrzovanje živil, za vrečke za nakupovanje in po zagotovilih strokovnjakov naj ne bi spuščala zdravju škodljivih snovi.
  5. PP (polipropilen): iz polipropilena izdelujejo embalažo za sirupe, ketchupe, jogurtove lončke, pokrovčke in ni škodljiv zdravju.
  6. PS (polistiren): to oznako bomo našli na embalaži za enkratno uporabo, lončkih, krožničkih, skodelicah za kavo in podobno. Kadar je hrana ali pijača v taki embalaži, je nikoli ne pogrevamo, saj lahko škodi našemu zdravju. Preverite na embalaži hitre prehrane.
  7. Druge snovi – običajno polikarbonati (PC/PLA) iz zdravju škodljive plastike je pogosto narejena embalaža za pogrevanje v mikrovalovnih pečicah, včasih so bile izdelane tudi plastične stekleničke za dojenčke in druge posodice. Kadar je le mogoče, se izognite taki embalaži.

Vse več je takih, ki prisegajo na staro dobro stekleno embalažo. Na trgu sicer ponujenih proizvodov v steklenicah za večkratno uporabo raste, a še vedno prepočasi. Polnilnice zaradi nižjih stroškov in recikliranja se raje odločajo za plastiko in se nerodnemu steklu izogibajo. Pri tem jim s popolnoma ignorantsko držo in nestrokovnostjo pomaga država in oblast, ker ne ukrepa.

Vsak mora sam poskrbeti za lastno varnost in svoje zdravje, a brez pomoči oblasti pač ne gre. Če nekdo, zaradi neznanja ali materialne koristi, mirno podpira konstantno zastrupljanje prebivalstva je pač tako.