Divje odlagališče salonitk v naravi

Narava prenese vse, ampak narava potem tudi vrne. Kljub izkušnjam pa je odlaganje odpadkov v neokrnjeni naravi za Slovence še vedno hobi in divje odlagališče odpadkov individualni športni poligon.

Že leta opažam, da so za vso zmedo z odpadki kriva največ komunalna podjetja s koncesijo. Nikoli ne nagradijo svojih strank, ampak jih zgolj kaznujejo in lupijo, od njih pa pričakujejo, da bodo še naprej njihovi sužnji. Zavest do ekologije je pri nekaterih prirojena, zdaj drugim se jo da s primerno predstavitvijo in vzgojo priučiti. So pa ljudje, ki so sramota tudi prašičem. Ker nam ekološki – eko – terorizem ni ustrezno predstavljen in sankcioniran se mnogi, raje kot na uradno deponijo, odločijo svoje odpadke peljati v sosedov gozd. Sicer tema divja odlagališča v naravi ima v mojem bloganju kar dolgo brado. Tudi v medijih je bilo nekaj o tem objavljeno. Pa je kaj zaleglo? Ahhh… Ljudi se dotakne le, ko se sami znajdejo v svinjariji. Vmes se je celo zgodila akcija Očistimo Slovenijo. Nikoli pa zares ni nič doprineslo k boljšemu ravnanju z našimi gospodinjskimi in gradbenimi odpadki.

Tokratna zgodba je azbest. Azbestne valovitke, valovita azbestna kritina. No, salonitke po domače, sedaj veste? Tovrstna kritina je še na marsikateri stavbi. Sicer zadnja leta jo vidim bolj poredko. Če bi rekel, da je bila v okolišu s salonitkami pred 30 leti pokrita vsak druga stavba se ne bi kaj dosti zmotil.

Kam s tako azbestno kritino, kam z odsluženimi salonitkami?

V gozd ali v kakšno kraško jamo zagotovo ne. Začasna rešitev je, da jih ustrezno uskladiščite ali odstopite komu in vam bodo le te še kakšno leto odslužile kakšno začasno pokrivanje drv ali kakšne barake. Če dasiravno ni to neki ekološki nasvet, ampak vseeno. Vsaj škode ne boste delali na tujem in v naravi, kot tale ki je azbestne salonitke odložil v neokrnjeni naravi in neposredno poleg največjega pokopališča na Dolenjskem. Srebrniče meseca oktobra 2021, ko je narava najlepša, ko le ta odvrže svoj plašč in deloma že prekrije odvržene odpadke, tudi zdravju škodljive ali nevarne odpadke, tudi nerazgradljive.

Kdor salonitke v naravo vozi, si mirnega spanca ne zasluži !

Edina prava rešitev je, da vse gradbene izdelke vozite na za to urejeno komunalno deponijo. Lokalni skrbnik z odpadki ima urejena sortirna odlagališča odpadkov, kjer lahko pustite stara oblačila, steklo, belo tehniko, odslužene pnevmatike, akumulatorje, pa vse do omenjenih azbestnih salonitk.

Eko teroriste bodo nekoč zapirali. Do takrat pa bodo odgovorni na taka početja reagirali zgolj z dvigovanjem številk na položnicah za mala gospodinjstva.

Azbestne plošče – salonitke – odvržene v gozdu na lokaciji / maj 2023