Vetrnik, vetrna harfa

Vetrnik je visok 708 m. Nahaja se v Kozjanskem parku – Kozje. Vzpon na Vetrnik je padel med bolj priljubljene in iskane pohodniške destinacije prav zaradi vetrne harfe, ki je je postavljana na vrhu hriba.

Kam na izlet?

Ker sem iskalec lepega in nepozabnega, sem za destinacijo, tudi zaradi bližine, izbral Vetrnik, ki se nahaja v Kozjanskem parku.

Tričetrt ure vožnje po lokalnih cestah in smeri iz Krškega proti Brestanici, skozi Senovo, na Veliki Kamen je po prazni ovinkasti cesti lahko tudi sprostitev. Cilj vožnje so Mrčna sela. Parkiral sem streljaj naprej od vasi, ob cesti v gozdičku, ko se iz grape že začenja vzpon. Pot na vrh poteka večji del po asfaltu. Na trenutke imaš občutek, da se ta ponekod postavi pokonci. To v bistvu občutiš ob povratku, ko ti dolina kolena zabija v kolke.

Jaz sem za dobre 3 kilometre vzpenjanja in premaganih 330 metrov višinske razlike, do vrha hriba, potreboval 50 minut. Na vrhu pa svežih upokojencev kolikor češ. Ko sem jih ves preznojen in zadihan videl tako frišne sem dobil kompleks. Seveda sem na poti navzdol opazil, da se večina pripelje do zapornice, ki je kakšnih 200 metrov nižje. Nazaj, v dolino, sem prijadral v dobre pol ure. Lahko bi tudi hitreje, če bi srečal kakega psa s katerimi v rovtah ljudje še vedno strašijo mimoidoče, ker povodcev in pesjakov še niso izumili.

Vzpon na Vetrnik si bom zapomnil zaradi lepega vremena in, kajpak, vetrne harfe. Če imaš srečo in si na vrhu sam z vetrom, lahko ob nenavadnih zvokih harfe odletiš kamorkoli.