Učka – Pohod na Vojak – Najvišjih vrh v Istri

Najvišji vrh Učke je Vojak z 1396 metri nadmorske višine (nmv). Učka je visoka več, kot 1400 metrov, če se povzpneš na njen kamniti razgledni stolp (GPS pokaže 1401 meter nad morjem).

Kje je in kaj je Učka, kateri so njeni vrhovi, zanimive pešpoti ter kateri je najvišji vrh Učke?

Učka je cca 20 kilometrov dolg gorski greben, ki se vzpenja nad vzhodnim delom Istre (Hrvaška). Bolj precizno: Učka se vije nad Opatijo, Lovranom, Ičiči, Iko, Reko, Medvejo ali na kratko rečeno na strogim delom Reškega zaliva. Izredno trdna kamnita podlaga je porasla z gozdovi. Listnatimi in z iglavci. Nekoliko višje spominja na dolenjske Gorjance.

Celo v tem kontekstu, da na poti srečaš pripadnike hrvaške vojske. Ker nam je Istra bolj dojemljiva za dopustovanje na morju je v kombinaciji z Učko nekaj več od navadnega obalnega turizma. Na Učki imajo odlično uveljavljene pešpoti, markirane pohodniške poti in trail proge za kolesarje.

Normirana višina Učke – vrh Vojak

Pohodništvo je zelo razvito. Na sam vrh Učke in njene podvrhove lahko prideš iz več koncev in krajev. Mi smo se povzpeli iz Opatije in se odločil osvojiti najvišjega, pešpot na Vojak. Lepa in markirana pešpot na Vojak pelje tudi iz centra Lovrana in še ena iz kampa Medveja. Pri slednjem morate skozi cel kamp in prav na koncu kampa boste naleteli na oznako Vojak (Učka) dobre 4 ure hoda. Malenkost nižja od Vojaka sta Suhi Vrh in Planik, a še vedno višja od Trdinovega Vrha na Gorjancih. Brložnik in Grnjac pa sta turi primerljivi z Mirno Goro ali Lisco. Skrat pešpoti na Učki za vsake noge.

Del učke do Vojaka obvladuje hrvaška vojska in je promet z vozili na sam vrh prepovedan. Pri srečanju s patruljo se vse bežno ovije le s prijaznim pozdravom.

Priporočam.