Meteorit nad Slovenijo padel na Dolenjsko

Na Slovenijo je, nekaj po deseti uri dopoldne (28. februar 2020, 10:20), padel in se razletel meteorit. Pok in razbitine je bilo jasno slišati in lepo videti tudi nad Dolenjsko, kamor so delci meteorita tudi padli.

Prva reakcija na pok in videne razbitine na nebu, ko padal komet oziroma meteorit, so bile dramatične. Po silovitem poku in stresenih oknih sem letel iz stanovanja. Na nebu je bilo videti, kot ko se nekaj raztreščilo. Najprej sem pomislil na strmoglavljenje letala.

Na twitterju: Pravkar se je zgodilo nekej nenavadnega. Ali je razneslo nad nami letalo, bombo, what what? Pok, stresla se hiša in madež na nebu #crash #plane #what

Kasneje je ARSO potrdil, da je šlo za meteorit Novo mesto. Lovci na padle komete in meteorje so takoj odprli sezono lova.

oblak in delci kometa nad Dolenjsko

Kaj je meteorit, kaj je asteroid, kaj je komet, kaj je meteorit?

Meteorit je ostanek meteoroida ali asteroida, ki je se je prebil skozi atmosfero, in je pade na površino Zemlje. Meteorid pa je manjša oblika asteroida,ki oa še vedno lahko doseže premer do nekaj metrov. Razlika med asteroidom in kometom je tanka in nejasna. Imata pa ti dve nebesnih teles različen videz. Asteroid na nebu videti kot šibke svetlobne pike. Komet je videti veliko svetlejši in z opaznim dolgim repom.