Osebnostna rast ko poraz je zmaga

Osebnostna rast se začne na dnu, ko v bistvu ne moreš nižje. Vsakdo mora spoznati osebno dno in se z njim soočiti, sicer ne moreš ustvariti lastne lestvice kvalitete in osebnostne rasti. 

Vsak se kdaj pa kdaj vpraša, ” kaj je bistveno za osebno rast, kako nadgraditi svojo nesamozavestno osebnost in nadgraditi osebnostno rast? ” In, nekje je treba začeti. Odkritje svojega dna je odličen začetek.

Žlehnoba je v bistvu dobrota in poraz je zmaga! Osebnostna rast se začne s tovrstnimi malenkostmi.

Že lep čas se spretno izogibam konfliktom, čustvenim temam in prenapetosti. Nikakor se teh dejavnikov ne da izključiti s stikalom. Celo pri pisanju bloga sem, zaradi procesov poglabljanja vase, predrugačil stil pisanja. Razgaljanje lastne osebnosti je za mevže, za sentimentalne razvaline, za čustveno razrvane, kar pa ne pomeni, da te človečnosti nimam.

Enostavno sem si tale življenski biser, četudi demantira zgornje navedbe, zaželel še deliti z ljudmi, ki so zaradi svojega pozitivizma tepeni. Z vsakim dobrim naj bi se vrnilo dobro. Praksa pa: ” Slabo nagrajuje, dobro kaznuje! ” Ko se znajdemo na dnu, pa naj bo to po lastni ali tuji krivdi, se nas to dotakne. Vsaj v tem najbolj ranljivem trenutku pa si vzamemo trenutek za razmišljanje. To je ta pravi čas, ko lahko spoznate kdo v resnici ste in kaj bi bilo za vas najbolje, da postanete.

Ako vas ne pomnijo po dobrem, bi morda res morali poskusiti s slabim. O koncentraciji  in relativizaciji slabega  puščam  v osebno presojo. Skratka, v tem kontekstu se izogibajte vsakršnih superlativov!

Dokler ne spoznaš, da je poraz, naj si bo čustven ali materialen, svojevrstna zmaga, ne moreš stopiti na naslednjo stopničko osebnostnega razvoja!
Skozi zatiranje, netoleranco, nehvaležnost, zapostavljanje… spoznati  svojo ceno,  neprecenljivo. Gre za unikum gradnik v strukturi lastne identitete.

Morda  je res naprej treba biti žleht, da soljudje okrijejo, kako dober in nepogrešljiv člen si? Odgovori na žaljivko s sarkazmom, vključi v odgovor še dodatno svojo hibo. Naj hudoba spozna, da bo težko bolj hudobna, kot je tvoj prag tolerance ali je, recimo, včasih hudobno do tebe življenje samo.

Zmagaj!