Kriza, svetovne zaloge hrane in še huje bo

Kitajska naj bi do sredine tega leta imela 69 % svetovnih zalog koruze, 60 % riža in 51 % pšenice. Kriza je že, ampak bo še hujša.

Dobro je vedeti v kakšno smer gre svet okoli nas. Če se bomo pripravili, bomo v kakšnem segmentu tudi sami sebi krojili usodo.

Medtem ko se večina ubada s tem, kako preživeti mesec, kako plačati enormno povišane položnice, se najbogatejši znova in spet ubadajo s tem kam varno naložiti denar v tem negotovem obdobju, da se bo potrojil. Vsak po svoje.

Kitajska, krojač svetovne usode, je šla v drugo skrajnost. Začela je kopičiti množične količine žitaric do te mere, da to že vpliva na svetovne cene hrane. Po statistiko Združenih držav Amerike bo Kitajska že do sredine tega leta 2022 hranila 69 % svetovnih rezerv koruze, 60 % riža in 51 % pšenice. To ekstremno kopičenje hrane in surovin ni nekakšna kitajska formula bogatenja, ampak preventivna želja uteči revščini in lakoti. Strah pred revščino in pomanjkanjem hrane je kitajska dediščina pretekloti. Danes je temu strahu znova odprla oči koronavirusna vojna, ki je posledično skupaj z eksponentno urbanizacijo podeželja drastično zreducirala kmetijsko produktivnost.

Kaj to pomeni za svet, kaj to pomeni za nas Slovence?

Kitajske razmere so že začele vplivati na ves svet in ne prinašajo nič dobrega. Slovenija se je vedno gibala v plitvini, tako brodi tudi skozi krize. Dve stvari so gotove. Prva; obogateli ne bomo. Druga; lačni v Sloveniji ne bomo. Bomo pa prikrajšani za marsikaj, kar smo doslej imeli za samoumevno in dobili za drobiž.