Podiranje visokega oreha ob hiši na vrtu

Visoka drevesa v strnjenem naselju, široke krošnje, veje na sosedovem, so lahko vsako leto bolj neprijetna izkušnja. Namreč, veliko drevo raste hitreje od majhnega. Obžagovanje velikih in visokih drevesa je nerodno, podiranje dreves v neposredni bližini hiš, na samem vrtu, električnih napeljav, ob prometnih cestah… pa zna biti izredno nevarno.

Ni minil piknik v zadnjih dveh letih, da ga Marjan ni zaključil s tarnanjem nad visokim in mogočnim orehom, ki je rasel na strmem pobočju za hišo, nedaleč od sosedovih meja. Štrlel je iz hriba proti hišam, s svojo krošnjo pa je dosegel tri parcele. Drevo visoko 23 metrov je bilo celih 8 metrov od njegove hiše in 12 metrov od sosedove. Rasel je na strmem pobočju, kamor še gamsi ne zahajajo radi. Ni treba ugibati, ker je jasno, ja, drevo je viselo na hišo in krošnja bi zadela tudi sosedovo stavbo. Z dveh strani pa ograje. Cele 3 metre proč od debla. Konstantno najedanje sosedov, kako drevo dela senco, in da korenine rastejo že v špajzo, da o listni preprogi jeseni ne govorimo. Sicer pa vsi poznamo takšne situacije.

In se je Marjan poleti začel resno zanimati za podiralca. Kakšna je cena podiranja, kdo in za koliko bi ta podrto in obžagano pospravil, kako in kam poteka odvoz vej in lesa iz tako eksotične lokacije? Skratka iskal je gozdarja, čeprav je potreboval mojstra specialista, kaskaderja, ki bi plezal kot opica in podiral, kot gozdar.

M: “Vem! Delo je nevarno in na višini, pa saj bi plačal, a hkrati bi rad da je ugodno in nekoliko ceneje, kot če najamem tujce. Pa saj boš ti, boš, a neda, mi žmiga. Kaj misliš?”

J: Zdej veš kolk stane.

M: (nekoliko v zadregi, kako vem, da on ve) Kolk pa me bo stalo?

J: Za piknik boš dal.

M: Kolk nas pa bo?

J: Tam, deset dvajset…. tisoč… (SMEH)

Slišal sem, kako se mu je odvalil kamen od srca!

In zagrabili smo prvo prosto dopoldne. Obžagali in požagali smo oreh. Mogočno deblo oreha smo podrli do višine mize!

Marjanova sta udarniško pospravljala vejevje na kup. V bistvu ga še vedno občasno sekata in režeta :). Hlod oreha je želel kupiti eden od Marjanovih znancev, kar bi mu pokrilo nekaj stroškov, a ga je ta raje sam dal odpeljati še z nekaj druge hlodovine na žago.

Danes je na tistem mestu iz debla zrasel šank, ne daleč proč pa se iz zemlje v nebo že zaganja drug velikan.