TikTok ima že milijardo uporabnikov

Tik Tok je kitajsko družabno omrežje s kratkimi video posnetki, ki je nastalo koncem leta 2016. V prvih dveh letih od svojega nastanka je osvojil svet in se dobro usidral tudi v Sloveniji. Danes ima Tik Tok že milijardo uporabnikov.

Kdo, kaj in kdaj je nastal Tik Tok?

TikTok je družabno omrežje ustvarjeno na Kitajskem septembra 2016. Deluje aplikacijsko, kot telefonsko-tablična aplikacija ali spletno. Svojim uporabnikom TikTok omogoča ustvarjanje 15 sekundnih videoposnetkov, ki so pred objavo podprti z najraznličnejšimi dodatki in efekti. Gre za divji in priljubljen koncept najrazličnejših video montaž, ki uspejo še tako neukemu uporabniku. Tiktok je sprva bil najbolj priljubljen med najstniki, saj ta dovoljuje uporabo omrežja tudi mlajšim od 18 let oziroma vsem, ki so starejši od 12 let. V letu Tiktokovega razcveta leta 2019 je ta beležil drugo najbolj downloadano aplikacijo na planetu (brez iger na srečo).

Zakaj ima TikTok velik potencial?

Ker:

  • dovoljuje ustvarjanje računa mladoletnim osebam starejšim od 12 let,
  • Tik Tok (zaenkrat) ne krši pravice do zasebnosti in ti za njegovo uporabo ni potrebno izdajati osebnih podatkov,
  • družabno omrežje ni vsiljivo, kot recimo Facebook ali njegov brat Instagram, ki brez registracije ne dovoli ogledov, a vseeno smeti spletne iskalnike (404 error troli)
  • je vsebina, ja tudi navadne fotografije, opremljena z glasbo, tudi najnovejšo, za razliko od suhoparnih omrežij, ki smo jih vajeni,
  • si vsebine lahko ogledujejo tudi neregistrani, naključni, zunanji uporabniki Tiktoka,
  • pri dodajanju glasbe ta ne teži z avtorskimi pravicami,
  • vsebino – video posnetke – uporabnikov na Tiktoku lahko prenašate (download-ate), kot neregistriran obiskovalec,
  • ….

Zasebnost in človekova pravica do uporabe omrežja in ogledovanje brez izdajanja osebnih podatkov ali registracije-prijave!

Ob registraciji privzete nastavitve uporabnikove računa njegovim vsebinam omogočajo popolno javnost video posnetkov in uporabnikovega profila. Seveda je v nastavitvah (settings) zasebnost mogoče izbrati po lastni izbiri in ustvariti zaseben račun viden zgolj določenim uporabnikom. Kako ustvariti zaseben račun več v Tik Tok za telebane.

Tik Toka ni v slovenščini. Slovenski jezik je bau bau tudi za Tik Tok, kot za večino drugih platform. No, svoje članstvo lahko zato tudi prekličete in Tik Tok račun izbrišete. Če ga še nimate pa go on, log in. Your choice!