Facebook izsiljevanje in vdiranje v zasebnost

Po nekaj objavah in tednu ali dveh aktivnosti na facebooku, te veliki brat vse bolj zalezuje, vse bolj koplje v tvojo zasebnost in izsiljuje.

Osem dolgih let je od mojega prvega prezira do največjega zalezovalca vseh časov. Ker se svet informacij spreminja sem se tokrat odločil za eksperiment in vstopli v cono somraka.

Odpreš #facebook račun, naložiš nekaj osebnih fotografij, dodaš nekaj ne tako specifičnih osebnih podatkov in že te imajo lastniki družbenega omrežja v šahu. Z vsako prijavo facebook hoče več, želi, da vsakič nekaj intimnega o sebi in družini še dodaš. Če njegove namige ignoriraš se polasti svojih pritlehnih vzvodov, ki jim pravi politika uporabe.

Na podlagi teh te z vsakim obiskom bolj stiska v kot. Na koncu te postavi pred dejstvo: “Izdaj telefonsko številko (glej foto dokaz 1) ali pošlji kopijo osebnega dokumenta ali pa ti blokiramo uporabniški račun!” Seveda to niso pravila, ampak je navadno izsiljevanje. Facebook ni javna istitucija s certifikatom za varovanje osebnih podatkov. FB je privatna platforma, ki je pravila sprejela v skladu z željami in po navodilih agencij in ne v skladu s pravom človekovih pravic do zasebnosti. V deželi naši, kjer smo 6 let za kačo, take reči odkrivamo pozno ali, po tragedijah sodeč, prepozno. Varuh človekovih pravic in informacijski pooblaščenec očitno ne obvladata niti osnov funkcije, ki jo ponosno za(o)pravljata.

Lepo je v dolini Šentflorjanski, kjer se mleko in kondomi delijo po kodeksu moralne perverznosti.