Tiktok navodila za uporabo – Tik Tok za telebane

Tiktokanje ali kako uporabljati TikTok, navodila, usmeritve in uporaba za začetnike telebane.

Se selite iz družabnega omrežja do družabnega omrežja, kot seli mačka mlade ali se na socialno-družabno pustolovščino odpravljate prvič?

Kakorkoli. Začetek je vedno zanimiv in neznan. Še pred nadaljevanje pa svetujem, da poskrbite za stare grehe, če se v prejšnje razmerje ne želite vrniti.

Razjasnimo nekaj osnov pred vpisom v TikTok in v  nekaj uporabnih korakih, s pojasnili, nasveti in razčlembami fraz zatiktokajmo.

TikTokanje je neke vrsta video komunikacije med uporabniki na spletu. “Big deal”, boste rekli, kot vsa ostala. Ne čisto tako. Uporabnik objavi 15 ali 60 sekundni video ali kasneje dobi možnost prenašanja video posnetka v ŽIVO – LIVE. V posnetek lahko uporabnik doda tekst, milijardo efektov, priljubljeno in popularno glasbo in s tem izzove sledilce. Odzivi z lajki (like) ali komentarji sledijo hiperaktivno.

Tiktok deluje aplikacijsko, tako telefonsko, tablično pa, kot tudi spletno na namiznem računalniku. Torej tiktokaš lahko na vse možne načine.

Tik Tok za telebane: Zakaj Tik Tok, komu in čemu tiktokati? Kakšne koristi sploh imaš od Tiktoka?

Kratek vodič ali priročnik za začetnike, kako postati tiktoker, član priljubljenega socialno družabnega omrežja:

Tik Tok account – Tiktok račun

Tiktok račun ob odprtju ali vpisu ( tiktok signup) zahteva minimalno količino osnovnih podatkov in veljaven elektronski naslov email ali telefonsko številko. Lahko pa se v Tiktok prijavite, kar preko Twitterja, če ste vpisani in povzame TW. V tem primeru prvi koraki ne zahtevajo niti vašega maila. A je ta za nadaljno uporabo priporočljiv.

Kaj se dogaja?

15 sekund, 60 sekind ali LIVE; tikotoker je omejen na video dolžine 15 ali 60 sekund in opcije LIVE, ki pa se ne shranjuje.

Following and Friends

Število sledilcev proti številu prijateljev. Komu slediš (you Following) ti in kdo sledi tebi. Če si sledita vzajemno sta prijatelja (Friends).

Timeline v aplikaciji Home; časovnica, kjer se rola vsebina uporabnikov, ki jim slediš.

Discover – odkrij; iščeš, odkrivaš popularne vsebine vseh uporabnikov, ki so trend.

Inbox – v nabiralniku; vsa sporočila in obvestila.

Me – jaz; moj profil, kakor te vidijo drugi uporabniki vključno s številom sledilcev, opisom (bio), nikom itd.

Edit Profile – urejanje profila; nahaja se pod opcijo “Me” in na sredini je okno z “edit profile”, kjer lahko dodate opis (bio), spremenite uporabniško ime, svoj vzdevek ali pravo ime, profilno sliko (profilko) in dodate Instagram in Youtube račun.

Lojtra #

# je priročna interna povezava, ki omogoča  interno linkanje imenovano tudi hashtag

Hashtag

Ker družabna omrežja veljajo za zelo raztreseno komuniciranje, si je že twitter omislil hashtag. Vroča, aktualna, sprecifična, posebna tema ima hashtag. Primer; hashtag #tiktokslovenia  bo vpisal tisti, ki bo želel pritegniti slovenske tiktokovce in podobno.

Kje je oz. so Settings and privacy – nastavitve in zasebnost?

Nastavitve so v meniju “Me” desno zgoraj pod tremi pikicami […], kjer lahko spremenite tudi status svojega Tiktok računa in ga spremenite v zasebnega ali javnega, da bo viden le vam in prijateljem ali vsem. V “Manage account” se kriva tudi opcija kako izbrisati tiktok račun in vse ostale precizne nastavitve. Veš ali ne veš, KLIK?

Lahko v TikTok dodam url in predstavim svojo spletno stran?

Tukaj pa je tiktok precej bolj zadržan, kot vsa ostala omrežja. Dodajanje url povezave do spletne strani bloga je na Tiktok privilegij, ki ga dobi naključni uporabnik.

Lahko, kdaj in kako video posnetek oddajam LIVE strema v ŽIVO?

Video posnetke lahko stremate in oddajate v živo, ko dosežete 1.000 sledilcev. Na milijardnem tiktoku nekako 1.000 sledilcev ni težko pridobiti. Ko se odločiš za trenutno online predvajanje pa klikneš na funkcijo dodajanja vsebine (+) in med možnostmi 15s, 60s in Templates, se po doseženih 1000 followerjih, odpre funkcija LIVE.

Share; video drugega uporabnika deliš po spletu

Med Share opcijami najdeš od facebooka, do maila, pa do opcije pošiljanja preko SMS. Med Share je tudi link (url) uporabnikove vsebine.

Comment (komentarji) Oblakec; klik in prideš v debato in na komentarj. Seveda v debata lahko sodeluješ, lajkaš.

Kako embed-am video oziroma kje je java script (HTML) coda videa na Tiktok?

Moraš na internet, najlažje na računalniku, klikneš uporabnikov video in se ti desno od videa odprejo možnosti copy link, share in tudi embed.

Slike-video na tiktokKako na tiktok dodaš video in ali lahko dodaš fotografijo?

Klik na opcijo plus (+) in za:

  • prenos slike ali videa posnetega direktno klik na 15s oz. 60s ali v živo LIVE
  • prenos videa ali fotografije iz naprave klik na Upload (prenos).

Kako tiktokam, da dobim čim več sledilcev (followerjev) in veliko lajkov, da postanem priljubljen?

Koncept je jasen. Zmerno tiktokanje ti prinese zmerno število sledilcev in lajkov, Odpičeno, odpuleno, noro tiktokanje pa vse to potencira. Načeloma pa bodi tematski, inovativen, pa na trenutke drzen.

To je to!

Še več o TikToku v TikTok ima že milijardo uporabnikov

Pa kul tiktokanje!