pametovanja sumljivo brez porekla 

Komu so namenjene kolumne

Priložnostno preberem katero od kolumn, ki se ponujajo v vsakodnevnem časopisju. Ne da bi se najedel lepih besed, poučil o slovnici in bog ne daj kaj novega izvedel, ampak dobrohotno lahko pisanje relaksira.

Obožujem pikantne, takšne, ki ne udrihajo na vso moč, ampak le tepežkajo po malem, s pridihom humorja. Takšne, ki eno stran ustnice nehote velečejo navzgor, ne da bi to mi vedeli ali želeli. Le za odtenek, ko nasmeh morda še najbolj spominja na ciničnega.

Toda takšnih zapisov je malo, v bistvu vse manj! Mnogi spominjajo na znanstveno literaturo s tisočerimi tujkami in neprepoznavnimi besedami.

Pred dnevi me je o tem pobarala teta. Z neznankami s plon listka me je obstreljevala z vseh strani. Nisem imel odgovora na vse! Madona, kje pa si to brala, sem se z vprašanjem nekoliko v zadregi želel izmuzniti v vsej nevednosti? Kar 18 besed povzetih iz ene kolumne in večini laikom pravih neznank mi je nanizala. Ob tem se avtomatsko sproži vrašanje, koliko stavkov je sestavljalo kolumno?

Pa bom sodil po preprosti kmečki logiki. Kolumne naj bi bile, namenjen širši bralni publiki, ki prebira vsakodnevo časopisje. Med temi se znajde največ povprečnih Slovencev s povprečno, recimo temu, največ srednješolsko izobrazbo. Predvidevam, da njihova govorna komunikacija poteka v slovenskem jeziku, ki vsebuje nekaj primesi slenga ali tujk. Za vse quazy nove besedne izume jim ni mar, ker jim otežkočajo branje. Za vse exstra dodatke, zaznane v zapisih, bi si morali domala poiskati strokovno pomoč ali primerno literaturo. Če rabiš za razumevanje zapisa prevajalca, je zapis neberljiv, za bralcu nezanimiv ali celo ničvreden. Kolumnist, pa poleg tega, da izpade ‘poseben’, ni dosegel praga, ki bi ga recimo pričakovalo uredništvo časopisa!

Kolumne so navadno honorirani prispevki, a če stoji med bralcem in časopisom velik prepad, bi takšen zapis napotil le v čakalnico izdajatelju, kakšnega eksotičnega čtiva.

Ker velika večina kolumnistov ve, da ima zaradi renomeja zagotovljen okvir v časopisju, si očitno privošči ‘več’. Med ostalim tudi tisto, kar bi naj  bilo zanje največje strahospoštovanje: Ležernosti do bralcev!

Verjamem, da so komu, kot bralcu takšne pisarije všečne, marsikomu moteče, ampak ker govorimo o boga boječem človeku, ta raje poseže v žep in kupi drug časopis, kot pa da bi se potožil, napisal svoje mnenje, kritiko ali tudi pohvalo, preprosto pobaral o težavi.

Škoda da nekateri pišejo kolumne le zase in za svoje najbližje, misleč, da njihova klanfanja prodajajo časopis. Čisti ekshibitzionizem!

0

Sorodne objave

36 Thoughts to “Komu so namenjene kolumne”

 1. Dragi moj, zakaj pa obstajajo slovarji tujk? Od kdaj škodi zdravju, če se vsake toliko časa naučimo kakšno tujko, ne glede na izobrazbo? Slovenščina je že sama po sebi bogata s tujkami, veliko bolj kot recimo nemščina in veliko bolj, kot se tega zavedamo.

  0
 2. Vsak kolumnist cilja na točno določeno publiko, čeprav nagovarja vse bralce. Zadovoljiti vse bralce z vsemi teksti v nekem tiskanem mediju, sploh pri večjih nakladah, je nemogoče. Zato imajo pomembnejši časopisi in revije več kolumnistov. Enemu bo bolj pri srcu Crnkovič, drugemu Dežulović, tretjemu pa morda Vesna Milek, Mojca Mavec ali Marcel Štefančič jr. Osebne preference so kluč vsega. Tebi morda niso všeč zapisi s tujkami (čeprav jih uporabljaš – in to narobe -> “quazy”, “ekshibitzionizem”?), drugim morda ne sedejo zapletenejše strukture teksta, tretjim morda daljši teksti, četrtim ne pašejo populizmi itd.

  Seveda vse to ne pomeni, da se delno ne strinjam s tabo. Mnogi kolumnisti pretiravajo in so posledično težko berljivi ali celo neberljivi. Morda pa vendarle imajo svojo publiko, tega ne vem. vsekakor pa je tvoj zadnji stavek čista resnica, razen seveda narobe napisane besede “ekshibicionizem”. 😉

  0
 3. Jasna

  Če bi bila Crnkovič bi načisto popizdila, če bi neko budalo Dežulovića dali zraven mene. Pa kaj je tem ljudem na Dnevniku? Pa kaj to ta pavliha Dežulović piskara? A to kar je v Dnevniku pod Crnkovičem nekateri rečejo kolumna? A se po tej pizdariji od zapisa lahko zgledujejo študentje, bodoči novinarji. Nikoli nič resno in argumentirano ne polemizira ampak se nenehno norčuje, zmišljuje in kaj ti jaz vem kaj še. Kot, da se norčevati ne zna vsak? Naj mi noben ne ploza, da se tem reče politična satira. Politična satira je pri Hri-barju. Pa res kateri budali je namenjen Dežulović?

  0
 4. katarina

  jaz v svoji kolumni ne uporabljam tujk. tudi sicer se jih izogibam, ker se mi zdi nespoštljivo do jezika, da jih uporabljam. dobro, tam kjer vsi ljudje razumejo tujke ajde, govorim tudi te, sicer pa res ne. tudi v postih na blogu juh ne uporabljam. načeloma. se da vse povedati po domače.

  0
 5. No vidiš, ravno o tem sem govoril. Jasni je znotraj istega časopisa (Dnevnik oz. Objektiv) blazno všeč en avtor (Crnkovič), medtem ko drugega (Dežulovića) videti ne more. Poznam pa jih kar nekaj, ki trdijo ravno obratno. Osebne preference pač. Vsi navedeni pa kupujejo (ali vsaj berejo) Dnevnik. 😉

  0
 6. Jasna

  Pris:Ne ni res! Tale zadnja Crnkovičeva kolumna o Kozmusu in njegova diskriminacija nekaterih športov in pa tudi žensk ( Vicky je kmetica) mi ni všeč. Pri Crnkoviču je tako: včasih me ima, da bi napisala grafit Crnkovič is god, ampak ne vedno. Včasih je, včasih ni…enkrat mislim tako drugič spet drugače. Dežulović pa mi je že nekaj mesecev zoprn in to od njegovih izmišljotin mi je slabo. Česa naj se od Dežulovića naučim kot delati se norca iz Slovencev. Poskuša biti uravnotežen in se razglaša za antihrvata. Naj se enkrat za spremembo dela še norca iz Avstrijcev ali pa Italijanov. Zakaj ne omenni pred leti hrvaško streljanje po italijanskih ladjah in zdajšnje ulizivanje hinavca Mesića Italiji naj posreduje v Hrvaško- slovenskem sporu? To bi bila odlična snov za norčevanje, ki se jo boro ne spomne, ker ima svoje bralce za norca. Zakaj se še ne spomne verza, (ko opisuje Vajglovo morsko srce) pesmi, ki gre takole: “Buči, buči morje Adrijansko , nekoč bilo si Slovansko.” ( in ne samo Hrvaško). Zakaj ne omeni najbolj uspešno pristanišče na Jadranu, a to je Luka Koper in pripomne, da samo pomorski narod ima tako dobro in uspešno Luko. Ne mislim, da je slab človek ampak kot kolumnist je zelo dolgočasen in predvidljiv in vedno tumba eno in isto. Majke mi, da bi se jaz znala še boljše in še z večjim stilom norčevati. Njegov stil je nikakav. Crni je ipak velik kolumnist čeprav na mikrorelaciji. Mislim, da sem glede tega objektivna. Pris, to kar vidim jaz, pač ljudi, ki jih ti poznaš ne vidijo.

  0
 7. Crnkovič pač nima pojma o športu, čeprav se z marsikatero njegovo trditvijo strinjam. Dejstvo je, da zaradi Kozmusa in ostalih vrhunskih športnikov nismo čisto nič posebnega. V vseh državah imajo odlične športnike. Še več, Jamajka ima komaj milijon več prebivalcev, pa bistveno več medalj z olimpijskih iger, in to v bolj eminentnih disciplinah, čeprav ne trdim, da je osvojiti zlato medaljo v streljanju laže kot zmagat v teku na 100 metrov. Bog ne daj.

  Pa da ne zaidem.

  @hac: Po tvojem naj bi torej zanemarili kvaliteto zato, da jo bo razumela raja? Če teta ne pozna tujk in noče uporabljat slovarja tujk, to še ne pomeni, da jih ne poznajo tudi ostali, ki so v to smer mogoče malo bolj izobraženi.
  Lahko pa vse pustimo vnemar, in nivo vseh medijev spustimo na raven Slovenskih novic, ki jih razumejo vsi. In počasi spet postanemo opice.

  0
 8. hac

  Pris si morda pomislil, da je kakšna napaka in uporaba tujk namerna, saj vse so nadomestljive?
  Nefer se mi zdi, da pa uporabo le teh oporekaš blogerju, ki ne izrabljamo plačane objave za samopromocijo izpeljank in raznih besednih izumov. Marsikatera je res napisana, po Karađičevem izreku, gotovo tudi tvoja, ne vem. Prav zato pišem blog, kjer ‘naj bi ne bilo’ potrebno paziti na to(seveda okusno mejo zagovarjam tudi sam). Se ti ne zdi!
  Ekshibitzionizem-Ekshibitcionizem-Eksibicjonizem-Exibicionizem…(razlago zakaj imaš v 1.stavku koment.): preprosto, ker se mi je zdelo izzivalno, ker sem predvideval, da komu ne bo všeč, kdo ve!

  0
 9. sam sem že pred časom pisal, da je katastrofa današnje pisanje. pa ne samo kolumn, ampak na splošno. večino tekstov namenjenih navadnim ljudem polnijo besede, ki so čisto razumljive le redkim.
  nekateri se s takšnim pisanjem počutijo zelo pametne in pomembne. kot si pa že sam omenil, pa ne dosežejo nič.
  da bom pa za eno navado novico iskal slovar tujk, ker se nekdo ni spomnil oz. hotel spomniti sopomenke, ki jo vsi dobro poznamo… saj niste resni.

  0
 10. Saj pravim, najbolje, da spet postanemo opice.

  Bolje, da smo vsi neumni in nerazgledani, kot da bi prikrajšali preprosteže.

  0
 11. še boljše pa, da vsi poznamo slovar tujk na pamet in ne znamo narediti nič dejansko koristnega.
  sicer pa te tujke nas tako lepo rešujejo nesporazumov in sploh sedaj te krize. če drugega ne, imamo za njo vsaj tisoč in eno besedo…

  0
 12. hac

  Chef, kje je bilo govora o kvaliteti? Koliko ciljne publike pa misliš da je visoko izobraženih in koliko ti prinesejo vsakodnevnim cajtengom? Precej več keša časopisu prinese, po tvojih besedah, manjvredna populacija(raja), če nisi vedel!

  0
 13. Hm, a potem nekateri ob prisotnosti tujk takoj pomislite, da se avtor dela pametnega, ker uporablja izraze, ki jih ne poznate? Kompleksići pa taki.

  Da so tujke lahko tudi dodana vrednost ( v slogovnem in vsebinskem pomenu) … Ne?

  No, evo, pri tem zapisu so bile uporabljene naslednje tujke:

  kolumna, relaksira, pikantne, cinično, literatura, plonk listek, laiki, avtomatsko, logika, publika, komunikacija, kolumnist, honoriran, eksotičen, renome, ležernost, klanfanje

  Če bi zapis napisala jaz, bi za vse te izraze uporabila slovenske besede, poleg tega pa je njihova opazna količina v tem zapisu bistvenega pomena za oceno zapisa. Moja diagnoza: nekdo hoče narediti vtis in polaskati bralcu s tujkami, uporablja pa le tiste, ki naj bi jih kobajagi 🙂 poznal vsak. Čemu razburjanje nad težjimi?

  0
 14. ne, ne pomislimo, da se dela pametnega. je pa to pogosto razlog uporabe.

  pa veš kaj je še najbolj zanimivo pri dodani vrednosti? napačna raba teh istih tujk. en naš profesor hudo rad “pohvali” naše vrle medije predvsem zaradi tega.

  in glej, nimam nič proti strokovnim člankom, ki so polni meni nerazumljivih besed. v navadnih člankih pa je to popoln nesmisel.

  0
 15. @hac: raja že po difoltu prebira Slovenske novice in ostalo ničvredno šaro. Mar naj bo zato, da bodo, recimo Crnkovičevo kolumno, razumeli vsi, prikrajšana tudi razgledana manjšina?
  Sicer se strinjam, da bi bilo v marsikaterem primeru bolj pametno uporabit slovensko besedo, če seveda sploh obstaja ustrezna sopomenka (vedno žal ni tako), ampak ne na način kot ga zagovarjaš ti. Določen delež populacije kolumne ne bo razumel tako ali drugače.

  Midva se ne moreva strinjat že v osnovi, tako da bom mogoče raje tiho 🙂

  0
 16. Morfej: v navadnih besedilih znajo biti zelo hitro mimo, ja. Na napačno uporabo pa smo vsi alegorični 🙂
  Kolumne pa so po moje čisto ta pravo mesto zanje. Tujke in besedne igre, to so zame najpomembnejše sestavine kolumn (kot stilistična sredstva) – je pa res, da za vzor jemljem nemške kolumne, kjer je to velikokrat samoumevno. Da hkrati informirajo in entertejnajo namreč.

  0
 17. maca

  pozdravljam takšna osveščanja, ki bi novinarska dela pripeljala na raven,ki bi bila vredna naziva. Kolumne pa so, kot vsi članki,ene dobre,duge pa čist mimo.Tudi uporaba tujk daje svoj pomen članku. Kar nekaj kolumnistov, pa si dobesedno fraze in izpeljave izmišljuje in njihov pomen je znan le piscu.
  @Chef, da sem tvoja mama, bi te dala čez kolena

  0
 18. @maca: Sem vesel, da nisi moja mama. Tudi zato, ker misliš, da si tako pametna, da mi soliš pamet kot kakšnemu smrkavcu.

  0
 19. Nekatere kolumne so namenjene bebcem, nekatere pač za višji nivo dojemljivosti … hvala bogu … da morda le ne bi, kot je zapisal chef, ostali na dnu od dna opičjosti, ker osebno vse skupaj ocenjujem precej blizu dna.

  Besedne igre so slogovni in stilistični sestavni del kolumne, ki pričara določeno vzdušje, v kolikor je kolumna kakovostna v teh poskusih, se strinjam tudi z alcesso.

  Jasninih izpadov ni za komentirat itak, razen če si pri volji.

  Nekaj najbolj srhljivega v ogledalu stanja stvari pa je komentar mace … neprecenljive vrednosti. Odsev, kako lahko slovenske matere zjebejo v glavo in potolčejo do dna slovenske sinove. Čisti cankarizem. In ja, chef, očitno si imel srečo … hehe …

  Škoda, ker avtor ni omenil katera kolumna oziroma kolumnist je v tem primeru tako sila nedopustno nerazumljiva. Bi me zanimalo zelo, tako za muštr. Kje naj bi bile meje po avtorjevem mnenju, ker osebno nikakor ne najdem kolumen, ki bi bile spisane presila kunštno, ampak prej veliko več vsebinskega brezvezja in slogovne praznine.

  0
 20. maca

  ne razumem da niti osebnega mnenja ne morem povedati brez napadov
  @chef, nisem ti solila pamet. Z nečim drugim si si zaslužil grajo. Res si bogi si,vidim da se tega niti ne zavedaš!
  @simona,le kaj te muči,upam,da ni tvoj odnos in izražanje posledica iz otroštva?

  0
 21. Kam smo prišli?

  Avtor noče povedat kateri kolumnist je bil kriv za njegovo jezo, maca noče povedat zakaj konkretno sem si prislužil grajo, potem se pa še čudi, da se niti ne zavedam da “sem bogi sem”. In na koncu koncev še ugotovimo, da obvlada psihoanalizo in Simonine travme iz otroštva razbere iz enega samega komentarja.

  0
 22. chefe, blogerji smo ti multipametni. no, js izpadem, ker sm študent pa vseeno…

  al pa če začnem čas, ki mi ga primankuje posvečat učenju 😳

  0
 23. maca

  @chef, zelo zmotno mišljenje,spet napamet govoriš. Kako veš,da redno ne prebiram interneta in spremljam napisano?Najmanj kar bi pričakovala od izobraženega človeka,pod kakršnim se vedno postavljaš da na podlagi domnev zaključuje. Res presenečaš in dokazuješ,da le nisi tisto,kar se izdajaš. Prej nekdo,ki ne da nikomur prav. To je tudi odgovor na zaključke, ki si jih podal za Simono. Še dosti se imaš naučit,sploh pa življenskih reči.

  0
 24. Sorry, sem mislil Jasno.

  0
 25. Jasna

  Chef: Verjetno si vsak kolumnist zamisli neko svojo ciljno publiko. Za nekatere tujke v Crnijevem besednjaku sem prvič slišala, še v slovarju jih nisem najdla. Izbrskala sem jih na netu. Pa nič hudega se vsaj česa naučim. V intervjuju v Blogoroli je povedal, da mu je všeč, če ga berejo tudi branjevke in ne samo ministri. Ha-ha-ha!!!
  A da Crni nima pojma o športu? Po tej sobotni kolumni bi jaz tudi to rekla, čeprav se tudi sama preveč ne zanimam za šport. Jasno pa mi je, da se tudi v skoku z palico , da doseči svetovna slava. Po Crnkovičevei teoriji je to marginalni, bizaren šport.
  Ampak kdo še ni slišal za Sergeja Bubko? diskriminirati nekatere športe in potapljati Kozmusa, ker je v marginalnem športu se mi ne zdi v redu.

  0
 26. Jasna

  Simona: Vem, da jaz nisem neko merilo ( ker sem za tebe bolj kratke pameti) ampak meni je svoj čas ful nerazumljiv bil Marko Bauer iz Sobotnje priloge. Ne rečem, da ni v redu, vsekakor je zanimljiv ampak včasih se mi res ne svita kaj bi rad povedal.

  0
 27. domi

  kolumne so brez veze,ker so osebe ki jih pišejo že po osnovi sami dolgočasneži,ki se jim ne dogaja

  0
 28. Leon

  Ne samo kopica tujk,ampak tudi kvaliteta vpisov je slaba.Mediji kratkomalo vzamejo vsakega,ki pozna črke!

  0
 29. […] ker mi je peščica sesuvali kredibilno napovedovanje. Vedno na posebnem kotički pa je dregljal v kvazi pisunske stručkote za vsa področja. Še vedno ali še bolj samovšečni odtlej si občasno zaradi […]

  0
 30. […] Ne da bi se najedel lepih besed, poučil o slovnici in bog ne daj kaj novega izvedel, ampak dobrohotno lahko pisanje me zrelaksira. Obožujem pikantne, takšne, ki ne udrihajo na vso moč, ampak le tepežkajo po malem, s pridihom humorja. Takšne, ki eno stran ustnice nehote velečejo navzgor, ne da bi to mi vedeli ali želeli. Le za odtenek, ko nasmeh morda še najbolj spominja na ciničnega. (citat iz zapisa Komu so namenjene kolumne) […]

  0
 31. […] Ne da bi se najedel lepih besed, poučil o slovnici in bog ne daj kaj novega izvedel, ampak dobrohotno lahko pisanje me zrelaksira. Obožujem pikantne, takšne, ki ne udrihajo na vso moč, ampak le tepežkajo po malem, s pridihom humorja. Takšne, ki eno stran ustnice nehote velečejo navzgor, ne da bi to mi vedeli ali želeli. Le za odtenek, ko nasmeh morda še najbolj spominja na ciničnega. (citat iz zapisa Komu so namenjene kolumne) […]

  0

Leave a Comment