Kratkoročne vinjete po 25€

Vinjete so odlika prejšnje koalicije.  To je morda celo edina stična točka med L in D stranjo, poleg seveda D.Rupla. Ob tem velja pohvaliti tudi  častno  dejanje nove vlade, ki zaenkrat ni prelomila obljube in obdržala staro ceno le teh. Kljub, meni osebno spornemu in natolcevanja polnemu primanjkljaju DARSa, pa išče vlada naprej nove alternative za napajanje DARSovega brezna.

Med Slovenci, ki se vsaj enkrat mesečno peljejo po avtocesti na kateri od ‘daljših’ slovenskih relacij, nebi našel nasprotnika te, morda ene najbolj pozdravljenih potez Janševe vlade, saj profit je občuten.

Tu pa je tudi iz dneva v dan bolj vroč kostanj o kratkotrajni uvedbi vinjet. Ta buri duhove globoko v osrčje Evrope in kaj bi drugega pričakovali, kot tistim nekoliko južneje od nas.

Slovenci smo bolj zapečkarski narod, za razliko od evropejcev in ostali balkancev, ki so bolj nomadske sorte. Dokazano, da nam godi v našem malem gnezdu in potrdilo govoricam, da smo na idelanem koščku sveta. K osebni oceni, bi sicer pridal vsaj še kakšno najdišče diamantov, zlata in plina, potem bi se lahko pogovarjali tudi že o raju, kar pa je seveda druga zgodba.

Kakorkoli, prišel je čas, ko je treba Janševo stvaritev nadgraditi in uvesti te tako želene kratkotrajne vinjete, katere si bodo potem vsi ne-naši lahko zalepili prek svojih kričavih gobcev.

Po številih po posmehu dišečih izjavah, tako določenih evropskih predstavnikov, kot večine hrvaških, pa se mi zdi, da nas imajo še vedno za smrkavca katerega lahko obračajo. Ker je večina atributov naših, kot  je to prefinjeno dal vedeti tudi prometni minister P.Vlačič, jim jih lahko končno uteramo prav počasi in na dolgo z našim občutkom, se razume. Hrvaška načelnost je znana, tudi njihovi lakaji infiltrirani v EU, ki vsake toliko pritisnejo schwitch on, da zdrmajo sceno, a šokov se kaj hitro navadiš in ne zaležejo več.  Naša imunost, nekaj ostrih potez  naših politikov z radikalnimi neji, so dali jasno vedeti, da na našem, smo le mi gospodar.

Končno vemo, kje in kdo smo! Priznam, da te male odločnosti naredijo v meni določen pečat , kot še na mnoge med nami.

Radovednost o tem, kdo je zloglasni strokovnjak, ki je evropskemu komisarju za promet Antoniu Tajaniju izračunal tistih 5 zanemrljivih € za celotedenski abonma po naših cestah, pa je prava enigma. Slišati je, kot bi trgovec, ki mi ni želel prodati robe, želel določiti mojo maržo. Nekompetentno zveni izjava, četudi mišljena, kot le predlog. In ne le to. Zveni, kot žaljivka, ki kaže kakšno spoštovanje tujci gojijo napram zeleni dolini.

V času plačevanja na cestninskih, je na oko rečeno tranzitna pot po točki C stala krepko preko10€ brez povratka.

Naj ugibam- Tranzitni potniki potujejo samo enosmerno?

Reci piši, utemeljeno je cena vinjete precej bolj , kot argument Antonijevih strokovnjakov, realnih 25€  za kratkotrajno vinjeto, pa če tudi si želijo le enodnevno.  Kot bi dejal D.Turk, brez glihanja!

Vsekakor tranzit mora biti cenejši od letne vinjete, a nikakor cenejši, kot pred tem, ko se je plačevalo na cestninskih. Tranzit ne sme biti podcenjen ali deležen privilegijev, ki jih uživamo domači.

Odpustke bi Antonio in ekipi človek podelil le, če je kalkulacija bila slučajno ob kakem glažku Martinija Roso, kje v restavracije Colubusa v Monte Carlu in je tako nehote s svojo opito študijo podcenil naše potrebe.

Vsa kalkulacija bi lahko bila tudi plod domišljije razmerja povprečne plače S.Evropejca napram Slovencu. Kakršen standar, takšne storitve!

Bi pa se spodobilo, da bi Antonia povabili v katerega od naših Grand hotelov in mu dali vedeti, zakaj cena vinjete ne more biti le zanemarljive vrednosti.