Vpis spletne strani, izmenjava povezav in optimizacija

Kam in kako vpisati blog, spletno stran? Zakaj in kje vpisati spletno stran ali blog? Zakaj in s kom izmenjati url povezavo?

Zanimiva vprašanja s katerimi se blogerji soočajo na začetku svoj poti.

Na kratko in razločno v objavi. Za blog ali spletno stran priporočljivo, da se ju vpiše v kakšen spletni imenih ali vsaj v podkast kakšne druge spletne strani ali bloga. Za boljšo prepoznavnost bloga gre in za boljši rejting spletne strani.

Od razcveta družabnih omrežij je vpis spletne strani v kak agregat ali spletni imenik skoraj pozabljena opcija, čeprav je na seznamu del SEO strokovnjakov to še vedno nujno in obvezno opravilo, ko ti optimizirajo spletno stran. Izmenjava povezav in vpisovanje spletnih strani je pomemben del optimizacije spletne strani, ki vpliva na boljši prikaz v iskalniku. Dve vprašanji se ponavljata:

  1. kam in kako vpisati spletno stran in blog ter
  2. kako in v katere iskalnike vpisovati spletne strani?

Slednje (2.) naj vam ne dela preglavic, saj več ne drži vode. Med zadnjimi sta fizični vpis v iskalnik dovoljevala Yahoo (yahoo.com) in Najdi (najdi.si/najdi). Slednji niti iskalnik ni več, saj danes uporablja Bingovo tehnologijo (bing.com). Tudi Yahoo je šel po zgledu ostalih in vpis spletnih strani dovoljuje, le preko webmaster tools svojim registriranim uporabnikom spletnih orodij. Ni pa vpis spletnih strani v iskalnike sploh več relevanten, saj spletni pajki in roboti sami poiščejo vaše vsebine (v kolikor v softwaru to ni sprogramirano drugače) in jo umestijo v bazo podatkov, ki jih uporabniki iščejo. Odvisna je le hitrost indexiranja vaše vsebine, pozicija in seveda programska nastavitev spletne strani, ki pa jo robotom prijazno ter iskalnikom mamljivo naredijo programerji in SEO mojstri.

Prva (1.) zadeva je povezovanje oziroma izmenjeva linkov oziroma url povezav in vpisovanje spletnih strani na druge spletne strani s čim višjim PR. Do nedavna je vpisovanja v spletni imenik spletnih strani podpiral Najd.si. Žal je tudi s to, lastnikom prijazno dejavnostjo, prenehal. V tem kontekstu se moramo lastniki spletnih strani znajti sami. Če je blog zanimiv ali je spletna stran uporabna tudi sam načeloma nisem proti izmenjavi ali vpisu več povezav.

Kam vpisati blog, kje je kakšna izmenjava url povezav?

Če želi vpisati blog ali spletno stran za boljšo prepoznavnost in rejting spletne strani, jo lahko vpišeš tudi tukaj.