Letna dajatev za ceste je profesionalna študija statistike

Ste vedeli, da letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu ali cestne takse, po domače, ni treba plačati za traktorje, traktorske priklopnike, kolesa z motorjem in lahke priklopnike. Cestno takso pa mastno plačujejo lastniki osebnih vozil z višjo kubično prostornino motorja.

Cestna taksa oziroma dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu je dajatev, ki jo plačujejo uporabniki cest za motorna vozila. Ta je bila določena, verjeli ali ne, samo na osnovi statističnega podatka, brez vsake strokovne študijske podlage.

Izračun dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu je bil narejen na podlagi podatkov o številu vozil – Evidenca registriranih vozil (vir Vlada Republike Slovenije, oktober 2015)

Vlada je cestnino na spodnji lestvici določila na oko, po številu registriranih vozil iz zgornje evidence vozil.

Kot bi kmet predvidel pridelavo mleka po površini zemlje, ki jo ima v lasti in ne po glavah v hlevu.

Za primer; Za več, kot 3.0 litrskega dvoseda mora lastnik za eno leto plačati 452 evrov. Kamion s slabim trilitrskim motorjem in nosilnostjo do 3,5 tone pa, ki mimogrede vsaj 1000 krat bolj uniči cestišče, plača dobrih 100 evrov.

Vsi lastniki motornih vozil to letno dajatev plačajo pri novi registraciji ali pri podaljšanju le te, in to v enkratnem znesku. Po odjavi vozila ali po prodaji cestno takso dobijo povrnjeno.

Do pred leti je cestnino bilo mogoče plačati zgolj za celo leto oziroma do poteka registracije, ki jo je upravni organ obračunal po mesecih. Prav po takem goljufivem ključu, na škodo lastnika, po zaokroženem mesecu je bila ta vrnjena v roku dolgem 30 dni.

Ne tako dolgo je vlada RS to traparijo odpravila in delno tudi popravila. Letno dajatev se sedaj lahko na lastno željo plača tudi mesečno. Revolucionarno pa je postalo vračanje preplačane cestne takse ali če se vozilo samo odjavi iz prometa. Preplačilo je vrnjeno in obračunano po dnevih in v nekaj dneh nakazano na svoj tekoči račun.

Famozna diskriminacija lastnikov vozil šiba v 10. leto. Lastniki sami pa se, razpeti med davkom na odjavljeno vozilo in astronomsko cestno, morajo znajti po svoje, nekje vmes. Avti v garaži pomenijo manj kilometrov, manj zavarovanja, manj porabe goriva in astronomski manko trošarin…