Aplavdiram na pogorišču tajkunov

Fascinantno se razpleta tole okoli tajkunov. Pravzaprav se njihov kolopčič še odvija, medtem, ko tisti prvi, ki so nategnili še naše mame in ate, že gorijo v plamenih groze.

To sovpadanje zakreditiranosti tajkunov z vseslovensko foušijo se mi zdi zgolj naključno. Če ni, pomeni da pregovor o foušiji še kako drži. Tajkunom smo zavidali in jim očitali tako močno, da smo priklicali njihove najhujše strahove. Dvomim, da jim danes kdo zavida njihove pufe in probleme.

Zanima me, če si je Boško Šrot že zgrizel ustnico, če si je ni, pa si jo bo vsak čas. Ne bom pozabil njegove vzvišenosti, ko je oznanjal preprodajo nekoč mojega, pa vašega Merkatorja. Sigurno se tega še kako spomni tudi sam. Se še kdo spomni Jankovičevega nastopaštva, pa Bavčarjevega spletkarjenja. Jankovič je denar od prodaje delnic želel oplemenititi z investicijo na primorskem. Kaj neki si on obeta od naložbe? Sotajkunom res ni lahko, utapljajo se v lastnem švicu. Če gre zaupati Borutu Pahorju, ki se iz sladkorčka spreminja v edinstven trdovraten pogajalski žele, ki zna v bodoče še veljati, se tajkunom obeta pravo pogorišče na lastnem pragu. Z veseljem bom stopil k množici ob ognju in aplavdiral ob njihovi žerjavici. Tudi v kolikor zublji dosežejo Laškega, me ne bo prizadelo. Prisegam na Union!

Takšnih idiličnih trenutkov si je potihoma želela večina poštenih Slovencev. Takšna pogorišča bodo v bodoče obnovljiv vir ob katerih se bomo davkoplačevalvi v teh sibirskih zimah vsaj malo pogreli. Lahovnik se je obrnil proč, ko je bilo govora o nakupu Merkatorja( če ne bo Šrotovih izgub),  Pahor ne želi ponuditi roke potapljajočemu se  Bavčarju, tudi Kordežu že dolgo škripa… Že na začetku bi lahko vedeli, da bo slej ali prej spet v lasti države. To je vendar Balkan, kjer prav nikoli ne veš pri čem si!

Razlike med nami in njimi so le v nihanju, vse ostalo so nianse. Kmalu bo spet vse naše, ne se bat!

Bodočim tajkunom v vednost, da vedno zmaga dobro! Kaj  pravzaprav je dobro, morda politična obarvanost?

Sorodne objave

36 Thoughts to “Aplavdiram na pogorišču tajkunov”

 1. simon

  union je itak v lasti laškega

 2. pohorc

  Nikoli ne bo več nič to kar pišeš naše,še ljedje bomo
  pomagali preko bank sanirat tajkune,razen,če jim
  bo premoženje zaplenjeno zaradi netransparentnega
  in nepoštenega nakupa omenjenih podjetij.

 3. intelektualec

  Vsi nakupi so pošteni, imajo zato odlične pravnike. Vsi nakupi so bili sklenjeni v času Janševe vlade, sepravi, ima vlada veliko, če ne že vseh, prstov mest, da so takuni sploh nastali.

 4. majč

  so kot mačke,imajo 9življenj.odvisno kolk so jih že porabili?bilo pa bi lepo,ko bi spet zažživela družbena lastnina.

 5. Jerry2

  A to si ti zezaš s tem zapisom? A ti res misliš da so ti ljudje brez denarja? Nimajo morda več 50 mil. € samo še 10. Dovolj da lahko njihovi vnuki še dobro živijo… Ne se hecati no.

 6. hac

  Intelektualc, če ti tako rečeš.

  Jery, brez zamere, ampak vidim, da pojma nimaš kam sem ciljal!

 7. Mare1000

  Najbolj me vedno ujezi da je vsak bogataš slab in pokvarjen in vsak revež dober in pošten. Sfaljena logika!
  Drgač pa če so bli tok iznajdlivi da so si nakopal bogastvo, bojo sigurno znal vzdrževat kar je ostal od njega. Kriza je lahko uničenje dosedanjih dobičkov, lahko pa tudi razlog za novo rast v prihodnosti…

 8. hac, se težko strinjam z nekaterimi trditvami … še posebej s tisto, da bo kmalu spet vse naše?!

 9. majč

  mare veš kaj pravijo če si pošten?

 10. baje zdaj že štajerci pijejo union in da ga dobiš že v vsakem lokalu kar prej sploh ni bilo šans

 11. ni res da vedno zmaga dobro. Na žalost

 12. Zbigniew

  Pa vsi so iz strank KGB.

 13. mitraljeza

  Morda si nekaj pomembnega spregledal, namreč to, da so tajkuni plačevali vsem opcijam predvoline kampanje in jih sedaj politiki ne morejo kar odpikat.
  Ustvarjali bodo seveda videz, da s tajkuni nimajo nič, posredno jih bodo pa reševali. Kako? Beri post od pohorca, je natančno odgovoril. Banke so zaradi dajanja kreditov za tajkunske odkupe sedaj pod vodo in če država sanira banke, je jasno da s tem sanira tudi tajkune. Ne le sami tajkuni, tudi ideologi divje privatizacije ala Brščič pritiskajo na vlado, da je nujno tajkune rešit. Odločilno bo ali bo vlada zahtevala od bank da s svojimi posli s tajkuni razčistijo do konca, preden vlada kaj ukrepa v smeri sanacije bank ali pa bo prej izvedena sanacija bank in s tem tudi tajkunov. Na to je treba biti pozoren.

 14. Nekdo pac mora imeti podjetja v lasti in ta nekdo ne sme biti drzava….
  Vec, kot je podjetnikov boljse so razmere za delavce na trgu….in dober, iznajdliv delavec lahko zivi boljse zivljenje, kot “tajkuncki”….seveda brez podjetnosti ne gre in vcasih pac ne rata…izgubis samo denar in ce si dober se bos v kratkem casu znova postavil na noge….
  Druzbena lastnina in drzavne sluzbe so za tiste, ki nimajo volje, poguma ali se jim preprosto ne da…

 15. Stanko

  Avtor bloga, ali se zavedaš koliko plač isplačujejo tilr hitro rastoči. Če pride do propada večine večjih podjetji bomo še kako čutili posledice.

 16. Maj

  Tudi, če tajkunom propadejo njihova podjetja bodo sami še vedno milijonarji.

  Tako, da se ti ne splača prav veseliti.

  Sicer pa ali piješ Laško, Union, Radensko ali pa Fructalov sok je čisto vseeno, ker ima vse v lasti Šrot, ki mu je janša šenkal še Mercator.

 17. zacudeni

  Za tiste, ki se veselijo tega, da bo to spet “naše”, imam vprašanje – kaj konkretno mislite, da bomo imeli od tega našega mi, posamezniki? Nikoli ne bo naše, ampak kvečjemu državno. To pa pomeni, da se bodo po teh firmah pasli isti nesposobni ljudje kot do sedaj.

  Primer “našega” je Elan. Če bi Elan prodali zasebniku z vizijo, pri čemer narodnost sploh ne igra vloge, bi bilo to danes uspešno podjetje, ki bi zaposlovalo nove delavce. Tako pa imamo “naše” razsulo.

  Toliko o “našem”.

 18. Delavka@delavc

  Prihaja čas ZA revolucijo, upor . Naj postanejo DELO – POŠTENJE – SOLIDARNOST vrednote.

 19. brad

  Hey, hac bravo !
  a si že HIŠNI
  stalno si med prvih 8, a maš veze na siolu ?
  javi kolk kasiraš za rang.in če delaš tudi web strani
  lp brad

 20. ametist

  Pa se pravokacijo splača komentirat?

 21. maca

  nikomur ne bo lahko,sploh v teh časih ne. mislim,da bo vlada naredila red in vrnila vse na svoje mesto!

 22. servacij

  Hej “hac”,
  prav neverjetna so toja stališča, še bolj , pravzaprav kar grozljiva je slika nasplošnega Slovenskega mišlenja.

  Resnično si črnobel, pri čemer imaš v barvnem naboru zgolj dve barvni opciji (č/b)

  Med tem ko aplavdiraš ob “pogoriščih” Igorjev, Boškov, … skratka Janezov, se bojim, da se ti za hrbtom (mentalnim, nacionalnim in ne telesnim) prav lahko zgodi, da na novo zrastejo tajkuni, enaki ali pa vsaj zelo podobni, zagotovo pa z dvema bistvenima razlikama, za lokalni prostor in živelj z nepopravljivo zaznamujočimi posledicami;
  imeli bodo nekoliko drugačna imena, recimo: Hans, John, Franco, ali še huje Li čing …. ,
  kateri se za razliko od naših Janezov tudi pretvarjali ne bodo v vsaj približni smeri nekakšne socialne skrbi za domačega delavca. (upam da si opazil tri pogojnike)
  Naslednja tragedija pa je, da takšne investicijske avanture, pravzaprav bi sam to poimenoval poslovni safari v ne-domačem okolju služi za amortiziranje trenutnih svetovnih gospodarskih situacij za kopičenje kapitala v ugodnih trenutkih, oziroma za brezčutno odmetavanje morebitnih finančnih bremen in moralne odgovornosti do vseh “rok” ki so to v večji meri ustvarjale.
  In še mnogo podobnih, na prvi pogled nevidnih dejstev.

  Za primer si poglej ljubljansko Tobačno, semiško Iskro in še in še je tega.

  Ne trdim, da so Slovenski lastniki kapitala brezmadežni, daleč od tega, vendar pa menim, da če ga “zaserješ” v domačem kraju je to malce drugače, kot če to storiš na drugi strani Europe.
  Etične, moralne, pa nenazadnje tudi pravne obveze.

  Če bi Slovenci vedeli za razliko med dejanskim prilivom in prilivom, ki bi bil, če ne bi bilo URADNEGA in LEGALNEGA izogibanja plačevanja davščin, ki ga nudijo sedeži podjetij v tujini, bi na celotno stvar gledali poplnoma drugače, če prej ne takrat, ko bodo pričakovali ugodnosti socialne države(zdravstvo,pokojnine,varnost, izobraževanje)

 23. domi

  Špica tudi smeh pogreje.Tista o gretju zaradi plinske redukcije mi je še posebi všeč:)

 24. mitraljeza

  Če kdo še sanja o vsemogočnih neoliberalnih tržnih rešitvah npr. za pokojnine bi se moral že končno zbuditi. V zibelki te ideje ZDA so milijoni (ENRON itd.) ostali brz penzij. Dalje: Argentina. Nekoč obljubljena dežela za naše izseljence je dve desetletji nazaj začela preko svojih mrkaićev uvajati čistokrvni svobodni trg Miltona Friedmana. Kraljestvo svobode in demokracije takorekoč. In sedaj, če želiš videti pravo bedo in revščino, ki je ne najdeš niti na Kubi, si jo pojdi pogledat v ljubljeno Argentino, po kateri smo se tudi mi poskušali pred kratkim zgledovati. Med drugim so tamkajšnji mrkaići pred 14 leti vehementno privatizirali tudi pokojninske sklade, z argumenti da je sredstva za pokojnine sposoben oplemenititi samo zasebni sektor, ne pa tudi država. Rezultat 14-tih let svobode in plemenitenja pokojninskih sredstev: upokojencem so pokojnine v nekaj letih s 160 evrov padle na borih 16 evrov ob dejstvu, da je 150 vodilnih v pokojninskih skladih za svoje plače in bonitete trošilo sredstva v višini čez 250.000 pokojnin. Nadaljnji rezultat: država je bila pred kratkim, da bi preprečila popolni zlom svobodnega pokojniskega sistema in rešila, kar se še rešiti da, prisiljena pokojninske sklade znova nacionalizirati. Upokojencem se je s tem vrnilo vsaj upanje, da ne bodo umrli v svobodi lakote. V sosednjem Čilu, kjer je Pinochet že dolgo tega s krvjo očistil vsako sled socializma in kjer so mrkaići harali s svobodnim trgom še nekaj dlje kot v Argentini, je več kot polovico upokojencev v zasebnih pokojninskih skladih ostalo povsem brez pokojnin. Povsem brez !!! – si predstavljaš to »Kubo«? Vsaj še pet južnoameriških držav, kjer ni sledu o »ta rdečih« in kjer so zdresirani Miltonovi agentje freemarketa uvajali svobodo profita, je na poti, da bo upokojencem od vseh obljubljenih demokratičnih svobod ostala le še svoboda pogina. Tudi nam obljubljajo isto.

 25. linc

  pa se kar še potapljajo, na dolgo kot Titanik:)

 26. gal

  Dodro povedano, mnogi že aplaudirajo na prvem Bavčarjevem

 27. saby

  čudovito,kot slovenska nostradamusova napoved;)
  nekaj v stilu predpredzadnjega odstavka ima država že v načrtu :))))

 28. hehe

  gori ko hudiČ:)

 29. hac

  @saby, pa saj ni edina:)

  @hehe, hehe

 30. Lojz

  Res smo nekoč živeli v skupnosti z Balkanskimi državami, oz. republikami. Drugače je pa naša dežela na sončni strani Alp in relativno zelo oddaljena od Balkana. Tako geografsko kot po mentaliteti.
  To, da so nekateri postali tajkuni v vladavini J.J. še ne pomeni, da jim je bilo to obdobje naklonjeno. Jaz bi prej rekel, da je to posledica zakonodaje, ki so jo sprejemale prejšnje vlade.

 31. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 32. Interesting article with Numerous useful advises. Thank you very A great deal, I?l Begin reading your blog.

 33. NoMercy

  žal aplavdiraš napačnim!! “Tajkuni” si niso izmislili sami kako olastniniti firme.
  Izvirni greh je v YU zakonodaji (Marković iz 1980+) in Petreletovi vladi ob osamosvojitvi.
  Fantje (t.i. tajkuni) so poizkusili narediti, kar jim MI kot družba z NAŠIMI zakoni omogočamo (žal so predolgo “cincali”).
  Vsi “nakupi” firm, ki so se končali do 2007 so uspešni (95% bivšega družbenega premoženja).
  Zadnji (“razvpiti” – Šrot, Bavčar, Kordež) so pač ponesrečeni zaradi kolapsa svetovne ekonomije!!
  Npr. Hilda je uspešno olastninila Vegrad!!! negled na vse kar se trenutno dogaja.
  Hidrija je uspešno olastninjena …. Jeba pa so raci bivši PIDi, KD – Group … ki imajo delnice v bivšem družbenem premoženju!!!

 34. […] Topel spomin na Dimitrija. Gosposko in bogato se je spoštovani diplomat zahvalil za rešitev pred linčem podivjanih sektašev. Boško the legenda. Škoda dobrega pivovarja, pa kosmatega managerja Cigija in bledoličnika Bineta. Samo naj rečejo, da jih nisem redno svaril, da se ne bo ravno dobro končalo. Bemti, ko imam zmeraj prav!!!! Radodaren Laščan vreden spomina: “dej no dej T, vse bo dobr, na še en pir in se pomir!”  Vsaj toplo nam je bilo. […]

 35. I just couldn’t go away your siute before suggesting that I actually enjoyed thee usuhal info a pewrson pdovide tto
  your visitors? Is gonnna be agaain ceaselessly to nspect neew
  posys I’ll immediatly size your rsss feed ass I can’t fin yolur emai subscriptoon hypelink oor newsletter
  service. Do youu havbe any? Pleade peermit mme recognize so that I could subscribe.
  Thanks. I hhave beewn browsing nline mote
  tjan 2 houhrs today, yyet I newver fund any
  interestingg articdle like yours. It’s retty worth enouh foor me.
  Personally, iif all weeb owners andd bloggers made
  goood conbtent aas yyou did, thee internt wwill bbe a lott mode useful than eveer before.
  http://cspan.org

Leave a Comment

Nekatere stvari so pač večje od reklam!

veš tisto, ko ti polimajo, kar cel avto v #Durex reklamo

Avto v reklamno folijo?