Blogi pod nadzorom vladne službe

Nadzorovanje blogosfer in nadziranje blogov, blogerjev ni nič novega. Nadzor nad blogi, cenzura in pregoni blogerjev so praksa vzhodnega bloka, azijskih držav in kajpak tudi držav velesil.

Uprava predsednika Obame je objavila načrte za urejanje interneta prek Zvezna komisija za komunikacije in  nadzor razširila tudi nad ponudnike širokopasovnih storitev…

Amerika zna, Amerika zmore!

ZDA nadzor in manipulacijo vrši sistematično, ampak precej bolj prefinjeno, od konkurence. Tokrat so ameriški vladi trn v peti blogerji. Vlada resno razmišlja in pripravlja načrt o nadzoru blogosfere, blogov in vse bolj razvijajočih se družabnih ali kot jih nekateri imenujejo socialnih omrežij.

Demokracija, vsaj njen sinonim, s katerim celo ero ves svet posiljuje Amerika in želi z njo obogatiti z demokracijo revne države, na tem področju odkriva toplo vodo. Ameriška vlada, pravzaprav ameriške službe državne varnosti so prepričane, da je blog, da so blogi, anti-demokratično politično orožje, blogerji in njihovi spletni dnevniki, zlasti politično motivirani, pa so ogrožajo za državno varnost.

Izza zavese ameriška vlada spremenja zakonodajo na področju politične motiviranosti blogov in blogerjev. Njihove bloge želi postaviti pod drobnogled posebnih služb. Pri vplivu blogerjevih blogov pa si želi koordinacije vpliva na javno mnenje. Ameriški kongres je celo izrazil prizadevanja, da za urejanje političnega govora na spletu, prevzamejo specifične vladne agencije in to brez posebnih pooblastil.

Opravljanje nadzora nad blogosfero, naj bi prevzela agencija  FEC – Zvezna izbirna komisija. Zakon naj bi se po vsej verjetnosti razširil tudi  na Twitter (www.twitter.com) in kajpak največjo spletno socialno mrežo Facebook (www.facebook.com).

Amerika ima za dejanje kopico opravičilo o mnogoterih teorijah  zarot, s čimer pa bo ravno Amerika, po številnih spletkarskih spodrsljajih, o tem skoraj nemogoče prepričala javnost. Kar ne pomeni, da ukrep ne bo sprejet.

Ni znanost vedeti, da bi si tovrstnega  nadzora  želela vsaka država. Je pa umetnost ljudem prikazati, da takšen ukrep  ni kratenje pravic in svobode izražanja!