Blogerji v vojni z oblastjo

Zadnje leto Hrvaška spominja na obdobje pred razpadom Jugoslavije. Atentati, žrtve, anarhija. Skratka občutek vojne in obubožanosti države je živ in prisoten.

Časnik Nacional je Hrvaški pred tedni napovedal, le tri tedensko prihodnost pred propadom. Napovedano obdobje mineva. Kako Hrvaška ta hip stoji finančno nam ni znano. Kdaj pa je oblast kaj priznala?
Da zadeva ni le gospodarske narave, pa govorijo tudi poročanja hrvaških medijev, ko so enega od blogerjev predvčerajšnjim privedli na policijsko postajo, Nikša Klečaka, predsednika dubravniškega Foruma mladih SDP, ki je organiziral stavo na Facebooku, v upanju, da bo zbral vsaj 5.000 članov, ki ne marajo Iva Sanaderja. Članov je že preko 6.500 in stava je dobljena. Številka pa še vedno raste. Po incidentu pa sploh piči v nebo.

Mediji zaključujejo, da bi v vsaki demokratični državi bil to konec zgodbe, na Hrvaškem pa je to šele začetek, ki je začinjen s preiskovanjem Klečakovega stanovanja, preverjenjem njegovega prenosnika, mobitela in štiri urnim zasliševanjem. Vse zaradi nič hudega slutečim spletnim dejanje, ki izraža nezaodovljstvo z vlado. V navedenem primeru, naj bi Sanaderja prikazali oblečenega v nacistična oblačila, kar pa je edini argument, ki ga imajo organi pregona.

Citat iz zakona:

Tko tiskane ili snimljene stvari raspačava na neuobičajen nametljiv ili drzak način, te time remeti mir građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1500 dinara.

Kot odgovor na to, je eden od hrvaških novinarjev precej agresivno povedal javnosti v naslednjem citatu:

“UPADNITE meni u stan, bando gestapovska, Hrvatska nije policijska država!” nova je grupa na Facebooku koju je noćas pokrenuo novinar i organizator Zagreb Pridea Marko Jurčić kao odgovor na “orvelovsko uhićenje” SDP-ovca iz Dubrovnika 22-godišnjeg Nikše Klečka.

Kot je znano so na Hrvaškem blogerji že imeli težave s svobodo objavljanja in izražanja. Nič drugeče, kot je to praksa drugje po svetu. Očitno je res, kar sem pred časom zapisal, da je blog politično orožje.

Razplet bo zanimiv.
Tudi pri nas se zadnje dni na Facebook-u odvija nekaj v tem stilu. Vsem že znano, je govora o novoimenovanem osebnem letečem veleposlaniku Boruta Pahorja, Dimitriju Ruplu. Bodo naše oblasti bolj dovzetne do teh reči?

Zaenkrat je v Sloveniji represije nad državljani, s strani politike, praktično nezaznavna. Ko pomislim, koliko spletk, udrihanj, podtikanj in nenazadnje laži je bilo napisanih na spletu o bivšem predsedniku vlade Janezu Janši, pa tudi o pokojnem dr. Janezu Drnovšku…, bi moralo biti vsaj 10% državljanov preganjanih tako ali drugače.
Toda na zmernost in okus nikdar ne pozabimo!

Incesti s strani politike, ki se dogajajo pri sosedih spominjajo na čase komunizma, ko so v socialističnih časih komunistični psi zalajali pred vrati in v noč odvlekli očete, brate, strice, sinove… Takih časov si nihče ne želi, niti si jih ne zasluži.