Siol blogosfera Blogos je ukinjen

Čisto potiho in brez slovesa je lani novembra 2022 Telekom Slovenije pod taktirko TSmedia Siol ukinil kultno in zadnjo aktivno slovensko blogosfero, Blogos. Ukinitev Blogosa ni bila omembe vredna na nobeni televiziji ali portalu.

Ko smo v zlatih časih odpirali bloge sprva nas večina pojma ni imela kaj bi to lahko prineslo. Večini res nič, razen zabitega časa ali pa osebnega satisfekšna, plačani hišnim blogerjem na Blogosu (blog.siol.net) pa po par sto evrov mesečno. Tako to je. Blog v Sloveniji nikoli zares niso doživeli javnega odobrenja, nikoli niso bili cenjeni, kot slabo delo novinarjev, čeprav… V tujini je pesem povsem druga. Uspešen bloger in njegov blog se lahko obogati in njegov vpliv je lahko zastrašujoče uspešen. Pri nas pa je ta problem v kali zatrla kar konkurenca. Lepo je iz prve vrste pogrom enega od stebrov panslovenske blogosfere komentiral IT strokovnjak in novinar Zvone Štor: ” Danes, ko na te pionirske čase gledam nostalgično in iz drugega zornega kota, moram k tej misli dodati še nekaj: že takrat med novinarji 1.0 (profesionalci) in novinarji 2.0 (blogerji) ni bilo razlike. Celo več! Bili so časi, ko so prispevki blogov celo dosegali (precej) višjo branost. Žal pa je novinarska stroka takrat reagirala tako, kot je …Na svidenje v naslednji vojni!”

Tako. Slon je potacal ves porcelan in mastodonti so na svojih platformah uspešno in brez posledic izvedli genocid. Nekaj nas je pobegnilo in strahoma čakamo na svojih novih 5 minut.

Ni jih, a ostali so v spominu: Blogorola, Blogos, eDnevnik, Večer blog in drugi