Mednarodni dan boja proti korupciji – Slovenija po korupciji na zavidljivo globokem mestu

Konvencija ZN proti korupciji je bila sprejeta 31. oktobra 2003 in današnji dan 9. december določila za International Anti-Corruption Day ali Mednarodni dan boja proti korupciji.

Države podpisnice  resolucije ZN 58/4, katerih  je več kot 100, ki so  združene v organizaciji GRECO –  skupina držav v boju proti korupciji pod okriljem Sveta Evrope –  prilagajajo protikorupcijsko zakonodajo  mednarodnim standardom.

Korupcija, ena od številnih problemov  sodobne družbe, ki je med drugim  omogočila tudi novodobne instant bogataše – tajkune, napada primarno prioriteto človeka – poštenje.  Pri nas se s tovrstnim težavam  postavlja v bran  protikorupcijska komisija s predsednikom  Dragom Kosom na čelu, a pravih odmevnejših epilogov Slovenija do danes še ni imela.  Skratka boj zoper korupcijo pri nas, kot tudi ne v Evropi, kot ugotavlja GREKO, ni najbolj uspešen, četudi   Slovenija po poročilu Organizacija Transparency International ni na seznamu koruptivnosti pri  repu,  pa tudi ne tako blizu vrha poštenih.

Organizacija Transparency International  ugotavlja prisotnost korupcije v 183 državah po vsem svetu in poda enkrat letno svoje poročilo. Na 1. mestu in država z najmanj korupcije naj bi bila Danska (2. iz leta 2009), druga Nova Zelandija (1. leta 2009) in tretja Finska (leta 2009 je na tem mestu bil Singapur – danes 4.). Na lestvici koruptivnosti  je Slovenija na 41. mestu (pred desetletjem, leta 2009, smo po index stopnji korupcije bili na 27. mestu).

Po mojem prepričanju je to lestvico, v precej parametrih precej nereprezantativno,  jemati z dobro mero rezerve.