Listi na limoni rumenijo in odpadajo

Eno leto od novih poganjkov, ko je bila limona povsem obrezana in si je po kaparju odlično opomogla, zacvetela in obrodila, se znova pojavlja težava. Limona na polno cveti, njeni listi pa izgubljajo pigment, rumenijo, se sušijo in odpadajo.

So rumeni listi znak za rdeči alarm?

Ko se pozimi v času, ko smo limono prestavil v prostor, pojavijo rumeni listi in ti odpadajo je to nekako običajen pojav. Do neke meje. Panika na prvo žogo je sicer odveč. Je pa vseeno dobro prevrteti film v glavi kaj smo z limono počeli, da je prišlo do spremembe. Rastlino tudi temeljito preglejmo, ker če ste se kaparja znebili, ni nujno, da se ta znova ne pojavi.

Moja limona je od popolnega reza stara šele slabo leto. Drevesce se je lepo razraslo, na polno zacvetelo in obrodilo. Sedaj se na njej razvija slabih 20 plodov in vseskozi cveti. Res da se redko kateri cvet razvije v plod, ker prej odpadejo, ampak vseeno. Po zimski selitvi je sledil šok. Novi poganjki, ki so se prej bohotili in kjer raste kar nekaj limon, so od polovice navzgor začeli izgubljati pigment. Na listih so se sprva pojavile rumene pike, listi so začeli bledeti in postajali rumeni, vse bolj suhi in na koncu so ti začeli odpadati. Tudi večina cvetov odpade ali pa se plod slabo razvija. Nič kaj lep prizor na ogoljene bodičaste veje.

Sklepam; V kurilnici, kamor sem limono umaknil pred mrazom je bila na delovenem pultu in je krošnja limone segala vse do stropa, kjer je bila v velikem pomanjkanju svetlobe. Zalivalo jo je več ljudi (ob priliki) in zemlja ali podlaga v kateri raste je bila preveč vlažna, saj se je napovršju zemlje in ob robih lonca pojavila bela plesen.

Čeprav ne bi smel, sem jo znova preselil in iz kurilnice prestavil v stanovanje.

Zaključek; V stanovanju ima več svetlobe, več toplote in za limono skrbim le sam. Najprej sem še limono oskrbel s pripravkom in jo zalil s hranili. Potem več dni nisem nič zalival. Sedaj limono zalivam zelo malo.

14. dan. Vse, kar mi preostane je čakanje.