Kdo je Darko Štrajn, ki je sinonim marginalnih društev in inštitutov

Nevladne organizacije v primežu magov. Darko Štrajn, doktor za marginalna društva in inštitute, strokovni svetovalec prodajanja megle… ?

Darka Štrajna se veliko sliši in bere, zelo malo se pa o Štrajnu piše in govori. Lahko bi se o takšnih tičih pisalo in raziskovalo precej več. Mreženja in sumljiva črpanja proračunskih milijonov niso regularna praksa, ampak kriminal. 

Torej, medijski trend se je v zadnje pol leta obrača. O ciničnem in zagrenjenem, večkrat tudi skrajno nestrpnem,  profesorju se sliši in piše marsikaj. Veliki mediji (MSM), največkrat označeni z režimskimi mediji, o Štrajnu še vedno poročajo z respektom. Jemljejo ga zares, včasih ga tudi citirajo, kot kakšno osebo, katere besede bi imele vrednost. Na mnenje in geste Darka Štrajna veliko da, recimo, Tanja Gobec ali Igor E. Bergant. Taki tipi novinarjev. Neodvisni ali nasprotniki Štrajna o njem napišejo obratno, kakopak. Četudi pa je resnica o razkritih inforamcijah nekje vmes, je oseba v konfliktu z zakonom, kot tudi z interesi, ki naj bi jih zastopal ali predstavljal. 

Kdo sploh je Darko Štrajn? 

Štrajn je sedemdesetletni (70) redni profesor (znanstveni svetnik na Pedagoškem inštitutu (karkoli na PEI pod ta košer pridevnik jemljejo). Rodil se je leta 1949 v Velesu, v Srbiji. Doktoriral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani (disertacija Fichtejanski subjekt 13. marca 1985). Po uvajanju na radiu Študent se je leta 1976, povsem logično, zaposlil  in naborništvo začel v uredništvu revije Mladina, kot urednik aka novinar. Že v mlajših letih je vedno bil udeležen v civilno družbenih strokovnih gibanjih. Lahko bi zaključili, da se mu zdrahe pretakajo po žilah. Darko Štraj je bil tudi član Nacionalnega kurikularnega sveta, ki je konec prejšnjega stoletja uvedel največjo šolsko reformo v Sloveniji, v letih 2001 – 2005. V letih 2003 do 2005 je bil član Izvršnega odbora UNESCA v Parizu. Od 2010 do leta 2018 je bil član Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije. Danes, pri rosnih sedemdesetih in s svojimi egocentričnimi izkušnjami s spleta, je redni profesor na področju filozofije na Fakulteti za humanistične študije (AMEU – ISH). Skratka vedno je opravljal več funkcij hkrati.

Kaj in koga v resnici predstavlja Štrajn?

Provokatorja? 

Honorarnega lažnivca? Ko Dr. Vinko Gorenak ogledalo mu nastavi.

Milijonarja?

In ujet v mrežo lastnih nebuloz, z nebulozami odgovarja. 

Darko Štrajn se je v svojo vlogo multifunkcionalca tako vživel, da je neprofitno društvo izrabljal za svetovanja Državnemu Zboru. Mirovni Inštitut, katerega ustanovitelj je, iz socialistov dela milijonarje.

Pare, pare, lete pare…

Štrajn in njegov Twitter dildo?

Na Twitterju si Štrajn prizadeva igrati vidno vlogo na področju dekomunikacije in provokacije uporabnikov držabnih omrežij ter deskreditacije političnih nasprotnikov. Skromna vloga kretničarja pri preusmerjanje pozornosti, mu navadno ne gre povsem po načrtih. Ko je politično ozračje prenapeto se prelevi v hujskaškega strica iz ozadja.

Kaj pravzaprav hoče od Slovencev in od slovenske države Darko Štrajn, ko pa že celo svoje življenje vleče več javnih zizkov hkrati?