Dobil sem klopa, kako pomembna je pravilna odstranitev klopa

Prebujena narava sporoča, da je zimskega lenarjenja dovolj. Hribi, gozdovi, vrtovi, njive in klopi kličejo. Vsak letni čas je opremljen s svojimi živimi nevarnostmi. Klopi so v kompletu vseh štirih!

Kot otroka me je pičil klop in me okužil z meningitisom. Ker pa je gibanje v naravi poleg rekreacije lahko povezano tudi z delom se je bilo fobija potrebno rešiti čim prej. Gibanje v naravi je način življenja. Ta ima številne pozitivne učinke na človeka. Klop in nevarnosti, ki jih prinašajo obolenja zaradi klopov, ne morem biti dejavnik, da bi se narave izogibali v nedogled. In že, ko misliš, da si superman, ga fašeš. Včeraj med kolovratenjem po brezpotjih, travnikih in gozdovih sem po dolgih leti dobil klopa. Odkril sem ga pred tuširanjem. Glej ga zlomka. Bil je tam, kjer me ni srbelo. Še se je kobacal med dlakami in se z rilcem oprijel kože. Ni še vzel dovolj zaleta, da bi me globoko pičil.

Kaj sploh je klop, katera vrsta klopov je pri nas najbolj nevarna, kje se zadržuje in kdaj so aktivni?

Ste vedli, da na svetu živi okoli 860 človeštvu že poznanih vrst klopov. V Sloveniji je najpogostejši in najbolj znan gozdni klop (Ixodes ricinus). Klop prihaja iz vrst pajkovcev. Ta mikro bitja so zadnja desetletja postala prava nočna mora za vse tiste, ki so v sožitju z naravo. Klopi so aktivni od februarja do meseca novembra. Njihova aktivnost je odvisna od zunanje temperature. Manj zime, daljše je aktivno obdobje za klope. Največ klopov je do nadmorske višine 600 m, nad 1600 mnv klopov ni. Najraje se ta nadloga zadržuje v podrastju, nizkem grmičevju. Obožuje lesko. Njihovo obdobje se začne, ko se temperatura prsti dvigne na 5 do 7 °C. Zimo prezimijo, kot medvedje:). Klop živi od 2 do 6 let, ima štiri razvojne stopnje: jajčece, ličinka, nimfa in odrasla žival. Pred vsako preobrazbo potrebuje minimalno en obrok krvi gostitelja, da se ta lahko razvije v naslednjo stopnjo. Najraje ima za gostitelja miši, veverice in polhe, zajce pa tudi ptice, lisice, srnjad, pse, mačke in kakopak ljudi. Klopi lahko povzročijo bolezen lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). 

Kako in kdaj se lahko zaščitimo pred klopi?

Pred klopi se lahko zaščitimo na več načinov:

  • osnovna zaščita je primerno oblačilo, obutev in pokrivalo,
  • lahko se cepimo ali
  • popršimo s pršili proti mrčesom oziroma repelenti, ki vsebujejo različna eterična olja citronele, sivke in klinčkovo olje.

Pričevanja o učinkoviti preventivi so različna. Nekateri, ki so cepili, so se celo potožili, da jih imajo po cepljenju klopi raje. Kakorkoli že, eno je gotovo. Najbolj zanesljiva zaščita je temeljit pregled telesa po vrnitvi iz narave, vrta, trate… in klopa ali klope, če ga oziroma jih najdemo previdno in varno odstranimo. Fino je, če glava klopa ne ostane pod kožo, ker se rana lahko zagnoji.

Kako najbolj varno odstraniti klopa?

Odstranitev klopa ni znanost in ni razlog za obisk zdravnika, razen v primeru, ko le tega najdemo po več dneh in je mesto ugriza značilno rdečkasto. Treba je biti previden in z mirno roko. Klopa odstranimo sami s primerno pinceto. Previdno ga primemo čim bolj ob koži in ga potegnemo navzgor oziroma v nasprotni smeri, kot se je zaril v kožo. Ko ga odstranimo mesto ugriza dobro speremo z milom in vodo, po možnosti tudi razkužimo. 

Odstranjevanje klopov pri otrocih ali dojenčkih je enako, kot pri odraslih. Skratka brez žavb ali mazanja z oljem, ker klop dokler je živ lahko v obrambnem refleksu iz sebe izpusti še več obrambnih tekočin in človeku-otroku še dodatno lahko škodi. Razlika med otrokom in odraslim je le v tem, da so otroci zaradi nežnejše kože bolj podvrženi pikom in jih je potrebno temeljiteje pregledovati.

POZOR, če se nam ponesreči odstranjevanje klopa, če delček tega ostane v koži?

Če delček klopa ostane v telesu ne predstavlja posebne nevarnosti za nadaljno okužbo. Se pa po ponesrečenem odstranjevanju lahko mesto pika malo ognoji.