Firefox je adijo

Brskalnik #Firefox #Mozilla sem vzel za svojega takoj, ko je ta ugledal luč sveta. Z njim sem sobival do danes. Firefox je desetletje veljal za enega najbolj priljubljenih internetnih brskalnikov. Ko je izšel se je boril z Internet Explorerjem, ga prehitel in dolga leta dominiral. Zadnja čase pa šepa, vsaj na mojem računalniku, čeprav berem in poslušam kolege, ki se soočajo s podobnimi težavami. Mnogi so ga že zdavnaj zamenjali, drugi smo vztrajali, a ne gre več.

Deleži brskalnikov:

  1. #Chrome 34 %
  2. Firefox 24 %
  3. Drugi brskalniki (pametni telefon in tablice) 22 %
  4. #Opera 10 %
  5.  MSIE 6 %
  6. Safari 4 %

Trenutni delež Firefoxa s katerim moji obiskovalci brskajo po strani še vedno zadostuje za spodoben delež pogače in visoko drugo mesto. To je daleč od tistih 50 % plus, kot ga je v zlatih časih pobrala Mozilla. Načeloma vse računalniške brskalnike izpodriva #Google Chrome, ki je v prilagojeni obliki za pametne android telefone in tablične računalnike že intergriran v napravo. Osebno mi Chrom ni bil nikoli pri srcu. Tako neprivlačen mi je bil, da ga niti veliko za testiranje nisem uporabljal. Odbija me, kot brkata ženska, ker pretirava z vtikanjem v zasebnost. Ko je že govora o zasebnosti in vsiljivosti (ne le pri Chromu), lahko omenim, da se je tej vse težje izogniti. Nekateri programi in platforme so že zdavnaj prestopli mejo zakona.

Firefox melje in melje, se susuva, mi upočasnjuje prenosnik in pametuje katere strani so cool in katere ne. Naj to odločitev raje prepusti uporabnikom, če ne se bomo pač uporabniki sami odločili s katerim brskalnikom ga bomo zamenjali.

Voila.

Pravkar sem naložil dva brskalnika. Trenutno eksperimentiram z, od Boga pozabljenima, Opero in s Torom. Oba me pozitivno presenečata. Omogočata vse, kar poteši tudi bolj zahtevnega uporabnika. Sta hitra in ponujata veliko zasebnosti in nevsiljivosti.

To je to. S težkim srcem, ampak: “Byby, moja Lisička!” Pa še kdaj.

Nekoč pojasnim tudi prednosti, slabosti in ugodnosti brskalnika #Tor in Opera.