Internet Explorer prehitel Firefox

Mozillin Firefox zadnja leta velja za najbolj priljubljenega med internetnimi brskalniki s katerim srfajo internetni uporabniki. Dominiral je v svoji konkurenci, a se na vse kriplje na vrh želi ponovno prebiti nekoč brez prave konkurence – suvereni Microsoftov Internet Explorer – IE.

Nedavno je Microsoft plasiral svojo novo  različico brskalnika Interenet Explorer 8-  IE 8, ki v javnosti sproža  nemalo navdušenja.  Sam od vsega začetka uporabljam Firefox. Pred kratkim sem se odločil naložiti  IE osmico in jo preizkusiti, zlasti ker Firefox  ne podpira v celoti funkcij na katere naletimo pri odpiranju posamičnih strani prednaloženimi z različnimi aplikacijami. To je  prva od prednosti IE, ki ima  povečini to rešeno že  v osnovi. Sama struktura  je sorodna s Firefoxovo shemo bolj, kot kdajkoli. Kajpak tudi IE ima kljub raznoraznim všečnim dodatkom in multimedijsko podporo – avdio, video oken, ki jih neodvisno od brskalnika lahko uporabljamo, pa še izraža nekaj značilnosti in tudi  muh, zaradi katerih so/smo ga uporabniki postavili za Firefoxom oz. na 2. mesto ali  sčasoma povsem zanemarili.

Ob Micsosoftovi novi  ediciji  IE8 in sočasno medijske kampanje pokrite tudi z  nagradno igro IE 8, je eden od ključnih razlogov statistične prevage Explorerja v  bitki z Mozillinim Firefoxom v zadnjem mesecu.

V bistvu so uporabniška  mnenja še vedno precej  deljena in realno sliko zmagovalca med brskalniki lahko pričakujemo šele nekje spomladi, ko bo večina uporabnikov stestirala novega Explorerja in odločila kaj je najbolje za njih.

Statistično v drugem polletju 2009  Firefox še vedno v skupnem vodstvu.

Firefox v kpl drugem polletju 2009 še vedno malenkostno vodi
Firefox v kpl drugem polletju 2009 še vedno malenkostno vodi

Po podatkih Analitycsa pa je v zadnjem mesecu delež Internet Explorerja v letu 2009 prvič pred Firefoxom.

Deleži brskalnikov IE - Internet Explorer, Firefox
Deleži brskalnikov IE – Internet Explorer, Firefox
Delež posamičnih različic Internet Explorerja
Delež posamičnih različic Internet Explorerja

Nova verzija Internet Explorerja ponuja veliko,  morda v dolečenih segmentih celo preveč?  Seveda si lahko vsakdo, ki teži k preprostosti brskalnik peronalizira in si ga popolnoma podredi lastni uporabi.

Mozzilarje bo  vseeno težko preusmeriti in prepričati. Ne trdim pa, da je to  nemogoče.

Ključno vlogo pa bo tu odigral tudi čas!

Download Internet Explorer 8 – Naloži Internet Explorer 8 –  IE 8 OS Vista

Download Internet Explorer 8 – Naloži Internet Explorer 8 –  IE 8 OS ostale različice