Testiranje mobilnega interneta – Internetni USB modem v praksi

Mobilno brskanje po internetu  s pomočjo brezžičnega USB Vodafone internetnega povezovalnega vmesnika – USB Simobil mobilni internet.

Nadzorna plošča -  Mobilni internet Simobil
Nadzorna plošča - Mobilni internet Simobil

 

HP Q in USB Vodafone Mobile Broadband Huawei v lovu na mobilni internet preko mobilnega telefonskega omrežja Simobil.

Mini prenosnik – netbook oborožitev:

USB Vodafone Mobile Broadband (tehnične karakteristike proizvajalca):

  • znamka/izdelovalec Huawei
  • model K 4605
  • teoretična najvišja možna hitrost prenosa podatkov 42,2 Mb/s down, 14,4 Mb/s up
  • praktična najvišja možna hitrost prenosa podatkov 31,6Mb/s down, 5,7 Mb/s up

Vtikanje  uspešno, inštalacija mala malca.  Zdaj pa full gas na Simobil network!

Lokacija s katere testiramo ni ravno biserno pokrita s signalom. Nihamo na 4, z mal vetra v hrbet skoči na 5 pa takoj nazaj na 3. Poiščemo stabilno štirico. Lisička za brskanje – Firefox.

Takoj je opaziti razliko med stacionarnim in mobilnim brskanjem. Pretočnost vsebin vidno počasnejša od stacionarne. Kajpak to zavisi tudi od posameznikovih internetnih paketov in omenjene lokacije, kjer se nahajamo. Adrenalinska je misel na multimedijsko zahtevnejše spletne strani.  Prvi klik na sponzorja. Ni čutiti vetra u laseh. Števec laže? Ne gre čez  117 kb/s. Ne me je… Se še ogreva na delovno temperaturo. Ja res je, zvizne tud čez  200 kb/s.

Gremo na twitter. Je že bolje. Vidi se,  da je platforma zelo podrejena mobilni rabi in je prijaznejša manj zmogljivim napravam. Skurjenih 3,6 MB. Še mal počivkamo vmes. Pomikamo se naprej na stari blog, ki ga pesti počasnost in en kup odvečnega balasta. Rečeno! Ne smemo, ne moremo hvalit ob tem postanku.

Četudi ne teče, kot bi si želeli vam namignem, da bo hitrost brskanja pri  menjavi brskalnika znal presenetiti marsikoga!

Naše misli, ki bi nas glede rabe mobilnega neta  morebiti frapirale,  so že na terenu in z androidomv dlani. Prej pa še v domačo luko. Malenkost pod 10Mb pokurjenega. Ni veliko. Če malce pokalkuliramo;  v pol urce skurili  10% zakupljene količine prenosa podatkov, kolikor jih, v svojih zelo popularnih paketih (džabest, orto…), ponuja večina slovenskih operaterjev mobilne telefonije.

Srfamo naprej in vedno počakamo, da se stran zdavnlouda do konca.  Hop na najbolj klikano spletno stran v Sloveniji. Melje, melje… No ja, kriva je razvada, pa optika, pa to…. Dela, ne ravno bliskovito, ampak dela. Tudi to šteje. Ko si kje v rovtah, kjer ni free wi-fi, pa kablov, ti niti bog v tej situaciji ne more pomagati. Mobilni operater s signalom pač lahko.

Kar bo pa bo!

Na predzadnjo načrtovano testing postajo. The biggest video place in the world. Ajde neka nam Neda odpeva nešto. Pripravlja se in ravno ko pomiga se  video ustavi. Nam je ok. Vidimo kar želimo, le slišimo ne. Smo potrpežljivi… Spet pomiga in odpoje  besedo, dve. Po 3 sekundah se video nekaj sekund spet nalaga. Odnehamo po minuti in nekaj. Spoznamo, da nam danes ni do muzike. Grande finale prek USB mobilnega interneta. Testing testov. Facebook! Za  monoge alfa in omega spleta:)   Kul, spletna strani teče zmerno in mobilni internet pravi, da bi lahko bili mal fejsbukovi.

Prečekirajmo še kakšno ultra hitro spletno stran. Forum. Še ena simpl  html zasnova. Superca! Tako bi šlo.

Kalkulacija:

  • čas trajanja povezave brez prekinitve 1 uro 30 minut
  • obisk 9 različnih spletni strani
  • poraba 20,35 MB
  • max zabeležena hitrost prenosa v omrežje  56 kb/s
  • maksimalna zabeležana hitrost prenosa podatkov iz omrežja 207  kb/s

Test hitrosti brskanja z drugim brskalnikom prek istega mobilnega USB  internet modema  razkrije še  nekaj zanimivega.