Zatemnjena stekla na avtu

Zatemnjena – temna – stekla, avtostekla in stekla na stavbah ter hišah so dobra zaščita pred sončnimi žarki in firbčnimi pogledi. Zlasti poleti, ko se sonce upre v steklo zna biti na drugi strani pravi pekel.

Dodatno temnenje stekel s folijo je danes vsakdanjost. Glede na priljubljenost temnih stekel med uporabniki se tudi vse več proizvajalcev vozil danes odloča svoje avtomobile s tekočega traku poslati opremljene tako, da zadaj močno zatemnijo stekla.

Moja ocena in izkušnja z zatemnjenimi stekli je pozitivna. Kje in kako poceni ali najceneje zatemniti avtostekla?

Avtofolija in specialna folija za stekla s katero zatemnijo stekla na avtu ali stavbah zelo uspešno preprečuje, da sončna svetloba in vročina v polni moči prodreta v prostor na drugi strani.

Prednosti in slabosti zatemnjenih stekel!

Že vrsto let tudi v Sloveniji obstajajo podjetja, ki se profesionalno ukvarjajo s temnenjem stekel v avtu, kot tudi na hiši ali stavbah. Zatemnjena stekla si večina želi, ker je v prvi meri to kao kul, ker gre za luksus in imidž na vozilu. Ampak danes je cena temnenja stekla na avtu tako dostopna, da ne gre več za nikakršen luksus. Precej dražje so atermične folije s katerimi temnijo izložbe na stavbah, in katere so tudi potiskane z reklamo.

Foliranje stekel, kot tej vedi rečem oziroma temnitev – zatemnjevanje – stekel prinaša tako prednosti, kot tudi slabosti. Slabosti mislim predvsem pri zatemnjenih steklih pri vozilih. Če poleti in v vročih ter sončnih dneh temna stekla na avtu preprečujejo vdor polne moči sončnih žarkov in s tem prinesejo bolj znosno klimo v prostor, pa tudi večjo, predvsem bolj intimno, udobje v vozili, pa ponoči precej manj vidljivosti in posledično nelagodnosti pri vzvratni vožnji ali vožnji izven naselja, kjer ni javne razsvetljave. Preglednost iz avtomobila je v vse smeri, razen naprej, je veliko slabša, kot pri vozilih, ki nimajo zatemnjenih stekel. Preden se odločite zatemniti stekla svojega avta se pozanimajte o prosojnosti folije, ki jo bodo nalepili na steklo vašega avtomobila. Najlepšo predstavo dobiš, če imaš priložnost sedeti v že zatemnjenem avtu.

Na spodnji sliki sta primera, ko zatemnjena zadnja stekla, dosegata različno prosojnost oziroma propustnost svetlobe – od 50 do 80 odstotkov:

Ne gre pa pozabiti omeniti, da zatemnenjena s folijo prinesejo večji varnosti v primeru trka, ko se kaljena stekla razletijo na nešteto delcev. Posebna folija na steklo v primeru avtomobilske nesreče ublaži in zelo prepreči, da se steklo razleti na manjše delce in tako potnike v avtu obvaruje.

Koliko stane temnenje stekel na avtu, kakšna je cena za zatemnjena avtostekla?

Prva stvar, ki sem se jo vprašal, ko sem si zaželel na novem avtu zatemniti stekla je bila, “koliko stane temnenje stekel”? Kakopak. Temnenje stekel za recimo karavana srednjega razreda stane od 130 do 230 evrov. To je pet (5) stekel, od tega dva (2) pomična in trije (3) fiksni. Sam sem za temnenje stekel plačal 140 evrov. Stekla mi je temnil Perimund iz Trebnjega. Predhodno sem se naročil po telefonu, potem vse uredi mojster. Lahko rečem, de je delo opravil dobro, kvaliteno in hitro.

Kje oz. kam poceni in kvalitetno zatemnit stekla na avtu?

Priporočam:

  • Peter Boršnar s.p.,
  • Slakova ulica 1, Trebnje 8210
  • Spletna stran perimund.com
  • telefon – mobitel številka 041 500 483